Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Sameby söker skyddsjakt: ”En varg i renhjorden är en katastrof”

Premium

Kalix sameby ansöker om skyddsjakt på den varg som setts mellan Kalix och Töre i Norrbotten. Länsstyrelsen har tagit dna-prov från vargen, i form av blod.

På måndagen såg flera bilister en varg som sprang längs med E4:an i höjd med Raggdynan mellan Kalix och Töre.

Den försökte hitta en öppning i viltstängslet och bet i stängslet på ett ställe och skadade sig då i munnen. Länsstyrelsens fältpersonal uppmärksammade blod vid stängslet som nu skickats in för dna-analys. Provsvar väntas slutet av denna vecka eller början av nästa vecka, uppger Erik Granerot, fältchef vid länsstyrelsen i Norrbotten.

Varg filmades vid E4:an i Norrbotten

Han berättar att vargen rör sig mellan E4:an och havet.

– Vi är inte hundra säkra på att det är en varg men det mesta tyder på det.

 

Ingen flytt

Någon flytt av vargen, om den visar sig härstamma från Finland eller Ryssland, är inte aktuell de närmaste månaderna.

– Det besked vi fått från Naturvårdsverket, som äger frågan om en eventuell flytt, är att en sådan inte är aktuell före årsskiftet och inte heller strax efter årsskiftet. Man har för tillfället ingen beredskap att flytta varg, det svar vi har fått är att det rör sig om praktiska saker som bland annat tillgång till veterinär, säger Erik Granerot.

 

Minst fyra månader

För att flytta en varg med östligt ursprung krävs också en karantäntid. En varg måste ha befunnit sig i Sverige minst fyra månader innan den kan bli aktuell för eventuell flytt. Detta för att minimera risken för spridning av sjukdomar så som rabies.

Samtidigt har Kalix sameby ansökt om skyddsjakt på vargen. I skyddsjaktansökan skriver samebyn att en varg i renhjorden är en katastrof och att vargen kommer splittra renhjorden och förutom att döda ren finns risk att vargen jagar renarna mot E4:an och andra trafikerade vägar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev