onsdag 22 maj

Opinion

Hällefors Tierp skogars priser för jaktupplåtelser avviker inte från den generella prisbilden, skriver debattören i en replik. Foto: Olle Olsson

Debatt: ”Rimliga priser för jakten i Länsförsäkringars skogar”

REPLIK. Jaktarrendena i skogarna som ägs av ett antal länsförsäkringsbolag avviker inte från den generella prisbilden i Hällefors och Tierp.

Hällefors Tierp skogar AB bildades 2019 och förvaltar cirka 100 000 hektar mark och vatten. Ägare är 18 av totalt 23 länsförsäkringsbolag.

När det gäller våra jaktupplåtelser förändras priset årligen med konsumentprisindex, vilket vi anser är ett vedertaget sätt att hantera jaktupplåtelser och andra nyttjanderätter som löper över tid.

Avviker inte

Vår uppfattning är att nivån på våra jaktupplåtelser inte avsevärt avviker från den generella prisbilden i Hällefors och Tierp. Något som påstås i debattartikeln ”Länsförsäkringar utarmar landsbygdens jägare”.

Vi prioriterar långsiktiga relationer med lokala jaktlag. Kostnaden för den individuelle jägaren beror mycket på hur stort antalet medlemmar är i jaktlaget.

Ingen jaktturism

Vi upplåter rätt att jaga till cirka 100 jaktlag. Under de fem år vi varit verksamma har fyra jaktlag valt att inte förlänga sina jaktupplåtelser. Tre av dessa har ersatts av nya lokala jaktlag.

Någon jaktturism förekommer oss veterligen inte på våra marker. Det står dock jaktlagen fritt att formera sig själva och att bjuda in vänner och anhöriga som jaktgäster.

Delta i debatten

  • Skriv en debattartikel – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
    debatt@svenskjakt.se
  • Du måste bifoga dina kontaktuppgifter: namn, adress, telefonnummer. Detta eftersom redaktionen måste veta vem du är (kontaktuppgifter publiceras inte).
  • Skribenter som skriver under med sitt riktiga namn prioriteras.
  • Om du önskar skriva under signatur ska det tydligt framgå. Du får inte använda en signatur som är ett riktigt personnamn, men som du inte själv heter.
  • Flera införanden av samma debattör i samma ämne är aktuella om det tillförs nya fakta eller argument i texten.
  • Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.