Foto: Jan Henricson, Kjell-Erik Moseid

Ny vapenutredning, EU utvärderar jakten på ett flertal fågelarter, chockhöjda fällavgifter och alarm om björnavskjutning – här är veckans nyheter

Här har vi samlat några av veckans nyheter som publicerats på Svenskjakt.se. Klicka på respektive blålänk för att ta dig vidare till hela texten.

I veckan presenterades den omfattande vapenutredningen och de förslag som läggs fram är inte fullt så fördelaktiga för jägarkåren som politiker utlovat. Förbundsjurist Ola Wälimaa är djupt kritisk till många av förslagen.

I EU-kommissionen pågår just nu ett översynsarbete av en mängd fågelarter, varav många är arter vi svenska jägare jagar. Målsättningen av den snabbutvärdering som görs är att ta reda på om fortsatt jakt är möjlig eller om jakten ska förbjudas.

I Västra Götalands län planerar länsstyrelsen att mer än fördubbla fällavgifterna på älg. Brist på intäkter till administrationen är en orsak. Frågan är om den föreslagna höjningen av fällavgifter kommer stimulera jägarna att skjuta klena och små vuxna älgar i länet?

Björnavskjutningen har de senaste åren varit mycket omfattande i flera län. Nu varnar forskare för att en fortsatt avskjutning i samma skala kommer resultera i att björnstammen rasar.

I kustlänen är skarvfrågan på tapeten och Jägareförbundet sätter just nu ihop en utbildning för jägare som vill lära sig mer om denna jakt. Första utbildningen kommer att hållas i sommar.

AI är mer än ChatGPT. Nu använder sig tjäderforskare av tekniken för att processa rådata från en mängd viltkameror och ljudinspelningsboxar som de har utplacerade. Syftet med projektet är att ta reda på mer om hur tjädrarnas hemområden ser ut.

Få har sett ett levande lodjur, än färre har lyckats ta en selfie med sig själv och lodjur. En som lyckats med det osannolika är William Sidenbom som upptäckte ett lodjur när han jagade vildsvin utanför Uppsala.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev