Magnus Belin jobbar som projektledare i en skarvförvaltningsatsning på Svenska Jägareförbundet, och sätter just nu ihop ett utbildningspaket som lanseras i sommar. Foto: Per Jonson

Ny skarvjaktutbildning på gång

Just nu arbetar Svenska Jägareförbundet med att ta fram underlag till en helt ny skarvjaktutbildning. I slutet av juni planeras de första kurserna att kunna hållas.

Svenska Jägareförbundet har fått pengar av Naturvårdsverket till en skarvförvaltningsatsning och Magnus Belin, Örsundsbro, har fått i uppdrag att jobba med skarvfrågor under ett års tid.

En stor del av projektet går ut på att ta fram en utbildning för jägare som vill lära sig mer om skarvjakt.

– Vi utgår till formen från den gåsjaktutbildning som finns i dag i förbundets regi, men skräddarsyr innehållet till förvaltning av storskarv, säger Magnus Belin.

Tre proffs

Till sin hjälp har Magnus Belin de tre erfarna skarvjägarna Martin Hahne, Mattias Landin och Urban Törnqvist. Den förstnämnde verkar på svenska västkusten medan de två andra håller till på Östersjökusten och i Stockholms skärgård.

– De är riktiga skarvjaktexperter och bidrar med mycket kunskap när vi sätter ihop utbildningspaketet. De tre jägarna är också de som till att börja med kommer vara instruktörer, säger Magnus Belin.

Martin Hahne bor i Smögen, och har jagat sjöfågel och skarv i hela sitt liv i Bohuslän och bidrar med västkustperspektivet.

– Jag har erfarenhet av artkännedom. Till skillnad från Östersjön har vi på västkusten också ett växande bestånd av toppskarv och de är fredade. Jag hoppas också bidra med kunskap om tillvaratagande av skarv. Det är en bra matfågel, säger han.

Endagsutbildning

Skarvutbildningen består av två delar, en första teoretisk del och en avslutande praktisk del. Kursdeltagaren kommer få insyn i det regelverk som styr skyddsjakt på skarv samt de olika myndigheter och juridiska instanser som är knutna till skyddsjaktbesluten.

I tillägg till artkunskap och jaktteori kommer det också vara praktiska delar som hagelskytte, bulvandukning samt skarv som matresurs.

Intresset är, enligt Magnus Belin, redan nu stort.

– Jag pratade med en jaktvårdskonsulent nyligen och han berättade att folk redan stod på kö för att gå utbildningen. Det känns verkligen kul.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev