onsdag 2 december

Viltsmak

Publicerad 19 oktober 2020 - 06:30

Krögaren och jägaren Daniel Frick erbjuder jägare hjälp med att ta hand om fällda villebråd. Foto: Jan Henricson och Morgan Ekner

Stockholmskrog erbjuder jägare hjälp med viltköttet

Premium

På Lilla Essingen i Stockholm driver de jagande krögarna Henrik Norström och Daniel Frick restaurangen Lux Dag för Dag, där viltkött ofta står på menyn – inte sällan från vilt som de själva fällt. Nu tar duon steget vidare och erbjuder jägare hjälp med hängmörning, styckning och vakuumförpackning av vilt.

2018 utsågs Lux Dag för Dag till Årets viltmatrestaurang av Svenska Viltmatakademin.

Motiveringen löd:

”Lux Dag för Dag låter råvarorna styra menyn för att gästen ska få uppleva dem när de är som bäst. På Farmers Dinner får gästen förutom en god middag emellanåt lära sig mer om jägaren, jakten och tillvaratagande av viltköttet.”

Viltköttet har alltså under lång tid varit i starkt fokus på restaurangen, där lokalt och närodlat är det ständigt närvarande temat.

 

Ett steg till

Nu tar restaurangen ytterligare ett steg på området viltmat.

Delägaren Daniel Frick berättar:

– Mycket av det som serveras på restaurangen är vilt som vi själva jagat. När jaktlyckan varit god hängmörar vi köttet till perfektion i vår hängkyl för att sedan stycka, färsa och ta väl hand om varje del av djuret.

Nu börjar restaurangen erbjuda denna tjänst även till andra jägare.

– Man lämnar helt enkelt sitt fällda vilt hos oss. Det ska vara urtaget, sotat och flått. När man sedan hämtar upp köttet har det blivit väl omhändertaget av våra duktiga kockar. Vi hängmörar, styckar och vacuumförpackar.

 

Kan man lämna in alla sorters vilt?

– Ja, vi tar emot alla typer av vilt, så länge de är flådda, urtagna och sotade. Vuxen älg tas endast emot i kvartar.

 

Leveranstid?

– Det beror på hur många dygnsgrader man vill att köttet ska få. Vi tycker att man ska hänga djur olika länge, mindre djur behöver inte hänga lika länge som större. I vår hängkyl är temperaturen ungefär 3,5–4,5 grader, med en luftfuktighet på 65–70 procent.

 

Pris?

– 100 kronor per kilo.

Skribent

Martin Källberg

martin.kallberg@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar

Webbfrågan

Vad krävs för att du ska acceptera att det flyttas vargar till området där du bor?

Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram