måndag 20 maj

Partiledarna om jaktmyndighet

Foto: Henrik Trygg/Johner

Jaktlagsutredningen har föreslagit att en ny myndighet för jakt och ­viltförvaltning ska inrättas och att den nya myndigheten ska ligga utanför Stockholm. Är du för eller emot förslaget?

Annie Lööf.Annie Lööf, Centerpartiet:
– Jag är för.

 

Jan Björklund. Foto: Kristian PohlJan Björklund, Folkpartiet:
– Vi har ännu inte tagit ställning i frågan.

 

 

Foto: Peter KnutsonFredrik Reinfeldt, Moderaterna:
– Vi tycker att det är bra om det tas ett samlat ansvar för jakt och viltförvaltning genom en egen myndighet. När frågorna ligger på flera olika myndig­heter, som i dag, kan det ibland vara svårt att överblicka lag­stiftningen.


Göran Hägglund.Göran Hägglund, Kristdemokraterna:

– Vi ser positivt på förslaget i delbetänkandet om att flytta dessa ansvarsområden till en ny myndighet. Regeringen behöver dock se närmare på detaljerna kring hur detta bäst skulle kunna genomföras.


Åsa Romson.Åsa Romson, Miljöpartiet:
– Emot. Jakt och viltförvaltning är del av naturvården och bör därför hanteras ihop med andra naturvårdsfrågor av den myndighet som har den samlade kompetensen för detta. Dessa frågor handläggs redan till stor del utanför Stockholm.

Stefan Löfvén. Foto: Magnus LänjeStefan Löfvén, Socialdemokraterna:
– Frågan om hur miljömyndighet­erna ska organiseras utreds just nu. Vi vill avvakta den utredningen för att kunna se frågan om en ny jaktmyndighet i ett sammanhang.

Jonas Sjöstedt. Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet:
– Vi ser inga skäl att ändra ­dagens ordning och bilda en ny ­myndighet. Det är bättre om Naturvårdsverket hanterar ­jaktfrågor även i fortsättningen. Jakt och viltvård bör inte skiljas från ­arbetet med biologisk mångfald.

Jimmie Åkesson.Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:
Besvarade inte enkätfrågorna inom angiven tid. Efter Svensk Jakts publicering återkom Åkesson med svar på frågorna – svar som kan läsas här

 

 

 

 

 

.

Så gjordes enkäten

Våra frågor sändes ut i god tid (början av juni) till samtliga åtta riksdagspartier. Av dessa har alla utom Sverige­demokraterna svarat, vilket kan bero på av­saknaden av ett jaktpolitiskt program. Något som partiledaren Jimmie Åkesson beklagade i en intervju i Svensk Jakt nr 8.
För att garantera den politiska giltigheten ville vi att svaren skulle ­undertecknas av ­respektive partiledare; en ordning som också alla accepterat.
Enkäten är sammanställd av Bernt Karlsson & Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev