söndag 14 april

Partiledarna om departementsansvar

Foto: Martina Huber

Vilket departement ska ha huvudansvaret för jakt och viltförvaltning i framtiden? Miljödepartementet eller Landsbygdsdepartementet?

Annie Lööf, Centerpartiet:
– Landsbygdsdepartementet ska ha ansvaret för jakten, Miljödepartementet för biologisk mångfald.

 

 

Jan Björklund, Folkpartiet:
– Vi anser att Landsbygdsdeparte­mentet ska ha huvudansvaret för jaktfrågorna, men med samverkan med Miljödepartementet.

 

Fredrik Reinfeldt, Moderaterna:
– Först måste den nya myndig­heten komma på plats. Det vikt­iga är att vi tar ett nytt samlat grepp kring de här frågorna.

 

Göran Hägglund, Kristdemokraterna:
– Vi föreslår inte någon förändring av ansvarsfördelningen. Idag har Miljödepartementet ansvaret, men i beredningen av jaktpolitiken deltar förstås flera andra departement. Landsbygdsdepartementets aktiva involvering är särskilt betydelsefull. Det är viktigt att säkra landsbygdsperspektivet i jaktpolitiken, och inte minst i de delar som rör rovdjursförvaltningen.

Åsa Romson, Miljöpartiet:
– Om ansvaret ska samlas på ett departement ser vi det som mer naturligt att det blir Miljödeparte­mentet, av samma skäl som i myndighetsfrågan.

 

Stefan Löfvén, Socialdemokraterna:
– Om vi får väljarnas förtroende att bilda regering efter valet kommer jag att se över departementsstrukturen. Det går inte att plocka ut en del utan vi vill lösa frågan i ett större sammanhang.

 

Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiet:
– För att förena jakt och vilt­förvaltning med hållbara ekosystem är det lämpligt att miljödepartementet har huvudansvaret. Självfallet ska landsbygdsperspektivet även vara centralt i detta arbete.

Jimmie Åkesson, Sverigedemokraterna:
Besvarade inte enkätfrågorna inom angiven tid. Efter Svensk Jakts publicering återkom Åkesson med svar på frågorna – svar som kan läsas här.

 

 

.

Så gjordes enkäten

Våra frågor sändes ut i god tid (början av juni) till samtliga åtta riksdagspartier. Av dessa har alla utom Sverige­demokraterna svarat, vilket kan bero på av­saknaden av ett jaktpolitiskt program. Något som partiledaren Jimmie Åkesson beklagade i en intervju i Svensk Jakt nr 8.
För att garantera den politiska giltigheten ville vi att svaren skulle ­undertecknas av ­respektive partiledare; en ordning som också alla accepterat.

Enkäten är sammanställd av Bernt Karlsson & Martin Källberg

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev