Koppomsbon sköt i slutet av april en mycket närgången varg som återkom till gården. Under onsdagen hölls ett första förhör. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Vargskytt i förhör – försvarsadvokat vill avsluta utredning

Premium

Koppomsbon jagade vargen från gården, från familj och husdjur, med en yxa som enda vapen. När vargen återkom hade han hämtat sitt gevär och sköt den.
Nu har ett första förhör genomförts, och mannens försvarare advokat Sven Severin anser att hela utredningen kan och bör läggas ner.
– Det borde åklagaren göra skyndsamt, säger Sven Severin.

Boo Westlund Publicerad 12 maj 2021 - 19:50

Det var rätt att avliva den närgångna vargen i Koppom. Det hävdar Sven Severin efter onsdagens förhör med den man som i slutet av april sköt en mycket närgången varg i Koppom i västra Värmland.

Efter ett tre timmar långt förhör anser Sven Severin att hela utredningen ska avslutas.

 

Varg skjuten efter mycket närgånget beteende

Stärker bilden

Advokat Sven Severin. Foto: Pia Nordlander

Inget nytt bevismaterial tillkom under förhöret, där den misstänkte Koppomsbon på ett tydligt sätt redogjorde för hela händelseförloppet.

– Vi har haft ett ganska långt förhör, där min klient har svarat på alla frågor. Han har berättat att han har fredat husdjur, sin familj och den treårige sonen och man måste förstå att det har skett i en enormt stressad situation, säger Sven Severin.

 

Hår och spår

Några nya fakta presenterades inte av polisen under förhöret. Gårdsplanen där vargen sköts har undersökts, och uppgifter finns om fynd som styrker mannens berättelse. Det ska handla om hår och observationer av en rovdjurstränad spårhund som markerat för varg på platsen.

I övrigt gäller mannens beskrivning av händelsen.

– Det är den som åklagaren har att ta ställning till, och jag skulle bli både förvånad och beklämd om åklagaren väljer att gå vidare och åtala. Det skulle dessutom skicka en sorglig signal till alla andra som kan hamna i en liknande situation. Ska man våga ringa polisen, säger Sven Severin retoriskt.

 

Nöd eller grovt jaktbrott – det ska utredningen visa

Enorm stress

Under förhöret förklarade Koppomsbon sitt agerande. Hur han rusade ut för att skydda sin familj, den enorma stress han upplevde och hur han där och då gjorde bedömningen att vargen var i begrepp att gå till attack mot den treårige sonen.

När vargen en kort stund senare återvände till gården handlade mannen instinktivt.

– En ren ryggradsreflex, skulle jag vilja säga, och ett inte helt genomtänkt beslut som ändå väl ryms inom ramarna för att ge honom ansvarsbefrielse. Den här familjen har utsatts för ett enormt trauma som åklagaren måste ta hänsyn till. Hela familjen är drabbad och har påverkats, säger Sven Severin.

 

Miljöåklagare

Försvaret kan se flera möjliga lagrum som stöd för avlivningen av vargen. Det första är att mannen handlat i en akut nödsituation, men på gården finns också tamdjur i form av bland annat får och kalvar och risken för en vargattack öppnar för avlivning, med stöd av paragraf 28 i jaktförordningen.

Sven Severin ser ändå åklagarens möjlighet att ge mannen ansvarsbefrielse som det självklara beslutet.

 

Miljöåklagare

Förhöret hölls i Karlstad. Miljöåklagare Åse Schoultz har utsetts som tillförordnad åklagare i förundersökningen, där brottsmisstanken är grovt jaktbrott. Sven Severin räknar med ytterligare förhör.

– Förhoppningsvis hamnar inte det här målet i en långbänk som vi har sett i andra fall. Det åklagaren har att ta ställning till i första hand är att ge mannen ansvarsbefrielse, och rättsväsendet borde inte ha synpunkter på att man skyddar sin familj i en sådan här situation, säger Sven Severin.

 

Undersöker kroppen

Vargen som avlivades har skickats till Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, för undersökning och dna-analys.

Den misstänkte mannens gevär har tagits i beslag.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram