Efter lördagens dramatiska händelse i värmländska Koppom leds förundersökningen av en miljöåklagare från Rema, riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål. Arkivbild (i hägn): Ingemar Pettersson

Nöd eller grovt jaktbrott – det ska utredningen visa

Premium

Under lördagen sköts en mycket närgången varg i Koppom. Mannen som avlivade vargen är nu misstänkt för grovt jaktbrott.
– Jag har fått material om vad som hänt, säger Magnus Clase, miljöåklagare vid riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål, Rema.

Det rättsliga efterspelet efter lördagens dramatiska händelse i värmländska Koppom är i sin linda. En varg sköts efter ett mycket närgånget beteende, och nu har en förundersökning inletts och en åklagare tilldelats ärendet.

 

Varg skjuten efter mycket närgånget beteende

Magnus Clase är mycket förtegen om det rättsliga läget, och vilka bedömningar det kan leda till.

– Det är inte alltid så lätt att veta vad som hänt, och jag vill inte kommentera det inträffade om det kan påverka någon som ska höras i utredningen, säger Magnus Clase.

 

Sköt vargen

En man i 50-årsåldern är misstänkt efter att han skjutit en mycket närgången varg. Den avlivades efter en situation där vargen tog sig in på gårdsplanen och mellan en kvinna och hennes son. Efter en serie händelser där 50-åringen först jagade bort vargen med yxa återkom djuret till gården, och då var det ett gevär och inte ett handredskap som löste situationen.

Mannen sköt vargen och rapporterade det inträffade till polisen.

Mannens vapen har tagits i beslag och en utredning pågår.

 

Fåordig

Magnus Clase vill inte uttala sig om förundersökningsläget.

– Rent generellt kan jag säga att vi alltid måste se till vad som hänt och hur det ska bedömas. Det är det som utredningen ska visa, säger Magnus Clase.

Under helgen har ett stort antal poliser undersökt gården och samlat bevis. Det råder inget tvivel om att en varg är skjuten, men bevisningen ska visa om mannen handlat i nöd eller ska åtalas för grovt jaktbrott.

– Det kan jag inte kommentera, säger Magnus Clase.

 

Vad anser du om vargens beteende innan den sköts?

– Nej, det vill jag inte heller kommentera i nuläget, säger Magnus Clase.

 

Känd försvarare

Advokat Sven Severin, som även försvarar Karl Hedin, har varit i kontakt med Koppomsbon. Sven Severin har förklarat sig villig att försvara 50-åringen, om åklagaren väljer att åtala mannen för grovt jaktbrott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev