En närgången och oskygg varg avlivades under lördagen i Koppom i västra Värmland. Foto (i hägn): Ingemar Pettersson

Varg skjuten efter mycket närgånget beteende

Premium

En varg sköts under lördagen i Koppom i västra Värmland, efter att den vid upprepade tillfällen gått in på en gårdsplan där familj och barn befann sig. Vargen jagades först med yxa, men när den återkom avlossade mannen ett skott mot vargen.

Det var vid middagstid på lördagen som frun i familjen och hennes pojke i femårsåldern befann sig vid lagården. Plötsligt dök en varg upp intill lagårdsbyggnaden och rörde sig mot mamman och barnet.

Vargen betedde sig mycket oskyggt.

 

Vargen avlivades med stöd av paragraf 28 på en gård i Koppom, Eda kommun. Karta: Google maps

 

Kaotisk situation

Situationen har beskrivits som smått kaotisk. Kvinnan försökte lugna barnet samtidigt som hon slängde sten mot vargen, som inte lämnade platsen. I stället uppges den ha visat sig mest intresserad av den lille pojken och nonchalerade kvinnan.

Mamman kunde ringa sin man som med en yxa i näven kom ut och jagade vargen från gården. Han kom aldrig ikapp djuret, men har enligt en trovärdig källa jagat vargen cirka 150 meter. Frun var chockad och upprörd över händelsen, och mannen återvände till sin familj och förde dem in i huset. Där hämtade han ett kulgevär och gick ut på gårdsplanen.

 

Återkom

Då kom vargen tillbaka.

Mannen, som jagar älg några dagar på hösten, insåg att situationen var allt annat än under kontroll. Han sköt mot djuret, men är osäker på om han verkligen träffade.

Då först sprang vargen bort från gården och ut på ett gärde. Med motiveringen att han skulle se om vargen var skadad, och möjligen avsluta och avliva ett skadat djur, förföljde han vargen med sin bil. Den sprang parallellt med vägen och vinklade plötsligt upp ur diket.

Allt hände då mycket snabbt. Varg och bil kolliderade, och vargen blev liggande i diket. 50-åringen klev ur sitt fordon och avlivade den skadade vargen.

 

Nöd eller grovt jaktbrott – det ska utredningen visa

Miljöåklagare inkopplad

Händelsen rapporterades till polis. Under lördagen var lokala poliser på plats och tog bland annat mannens vapen i beslag.

Under söndagen har ett stort polispådrag pågått i familjens hem och trädgård, där poliser letar spår efter händelsen. Enligt uppgift är det inte längre den lokala polisen som sköter utredningen, i stället är det miljöåklagarna vid åklagarmyndigheten i Östersund som leder förundersökningen.

Polisen bekräftar händelsen och anger att brottsmisstanken är jaktbrott alternativt grovt jaktbrott.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev