Deltagande politiker från vänster: Kjell-Arne Ottosson (KD), Malin Larsson (S), Rebecka Le Moine (MP) samt John Widegren (M). Foto: Olle Olsson

Vargmötet i riksdagen: Attack mot borgerliga politiker

Under Kristdemokraternas vargseminarium i riksdagen anklagades borgerliga politiker för att vara megafoner åt Svenska Jägareförbundet. Något som tillbakavisades kraftfullt.

Vargseminariet i riksdagens andrakammarsal genomfördes i god anda. Inte ens vargförespråkaren som på okänt sätt lyckats komma med på mötet lyckades grumla stämningen, även om det för en kort stund blev lite ansträngt.

Vargen flyttade in i riksdagshuset

Eva Ångström som beskrev sig själv som lantbrukare och moderat klagade på att de rovdjursförespråkare som samtidigt demonstrerade utanför riksdagen inte fått tillträde till mötet. Landsbygden har allvarligare problem än vargen. Vargfrågan är en jägarfråga och ingen landsbygdsfråga, hävdade hon.

– Hur kommer det sig att borgerliga politiker lånar sig till att bli en megafon åt Jägareförbundet, sa hon upprört under frågestunden.

 

[cycloneslider id=”vargen-i-riksdagen”]

 

Tydliga svar

Hon fick omedelbara och tydliga svar. Arrangerande kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson beskrev hur han representerar väljare i Värmland. Där är verkligheten att vargen påverkar så mycket mer än jakten.

– Jag tänker fortsätta att driva rovdjursfrågan eftersom den är viktig för mina väljare, oavsett om de är jägare eller inte, sa Ottosson. För att bli lite personlig, det handlar till exempel om min gamla mor som inte längre vågar gå till skogen.

Moderaten John Widegren underströk att rovdjursfrågan är viktig för de gröna näringarna.

– I mitt hemlän Östergötland överväger lantbrukare och djurhållare om de ska lägga ner sina verksamheter på grund av vargförekomsten. I trakterna av Finspång är vargens närvaro ett reellt problem för landsbygden, sa John Widegren.

 

Lantbrukare som stöd

Politikerna fick nästan lite oväntat stöd av mjölkbonden Per Frännek som har betande djur i det nybildade Långbogenrevret i Östergötland:

– Vargen är i första hand en landsbygds- och lantbrukarfråga. Jag träffar många människor i mina hembygder som är förbannade, inte på vargarna men på vargförvaltningen, sa han.

Någon ytterligare diskussion om saken blev det inte.

 

En tysk modell

Under den del av seminariet där politiken stod i centrum framkom inte mycket nytt. Moderater och kristdemokrater var mycket kritiska till en misslyckad vargförvaltning.

John Widegren menade att de förändringar av skyddsjakt på varg som man nyligen genomfört i Tyskland är intressanta, och värda att titta närmare på.

Tyskland tillåter kraftigt utökad skyddsjakt på varg

Utesluter licensjakt

Socialdemokraten Malin Larsson från Västernorrland, som är stövarjägare, sa att hon mycket väl förstod hur jägare i vargland har det. Hon hade emellertid svårt att släppa manus och några förslag till förbättringar hade hon inte.

– Vi tycker att vargar som tar renar, hundar och beter sig onaturligt ska tas bort, sa Malin Larsson.

Larsson ville också se ett lugnare tonläge i debatten. Konflikt gynnar inte någon, ansåg hon.

Miljöpartisten Rebecka Le Moine talade varmt om alla arters rättigheter, i ett närmast idealistiskt anförande. Om jakt på varg är att betrakta som artrasism framkom inte riktigt, men det var det ord hon använde.

Miljöpartiet kan tänka sig skyddsjakt på varg där det är sista utvägen för att lösa ett problem.

För Miljöpartiet är licensjakt uteslutet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev