Det blir ingen skyddsjakt på varg, trots flera angrepp på hundar i två vargrevir norr om Karlstad. Foto: Olle Olsson

Trots flera dödade hundar – ingen skyddsjakt på varg

Premium

Alsters älgskötselområde i Karlstads och Forshaga kommuner har ansökt om skyddsjakt på två vargar, efter tre dödande angrepp på hundar och flera allvarliga incidenter. Länsstyrelsen i Värmland väljer att avslå ansökan.

Trots flera angrepp och ett antal hotfulla incidenter anser länsstyrelsen i Värmland att risken för allvarlig skada inte är tillräckligt stor. Man pekar även på att angreppen som det hänvisas till har kopplingar till vargar i två olika revir, och att de därför ska separeras.

Beagle dödad av varg

En högre andel vargar i det aktuella området innebär visserligen enligt länsstyrelsen en teoretisk högre risk för angrepp, men är i sig inget skäl för att bevilja skyddsjakt.

 

Inte så allvarligt

Länsstyrelsen gör bedömningen att det inte finns förutsättningar för att besluta om skyddsjakt för att minska tätheten av varg i området, med hänvisning till Naturvårdsverkets riktlinjer.

De aktuella reviren är Forshaga och Tjunken. Tre hundar har dödats i området under det senaste året, och flera angrepp har anmälts till länsstyrelsen.

– I en samlad bedömning anser länsstyrelsen att det inte finns nog starka skäl för skyddsjakt i dagsläget, främst med hänvisning till osäkerheten kring att skadorna orsakats av samma individ eller revir, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev