Publicerad 13 februari 2020 - 11:41

Deltagande politiker från vänster: Kjell-Arne Ottosson (KD), Malin Larsson (S), Rebecka Le Moine (MP) samt John Widegren (M). Foto: Olle Olsson

Vargmötet i riksdagen: Attack mot borgerliga politiker

Under Kristdemokraternas vargseminarium i riksdagen anklagades borgerliga politiker för att vara megafoner åt Svenska Jägareförbundet. Något som tillbakavisades kraftfullt.

Vargseminariet i riksdagens andrakammarsal genomfördes i god anda. Inte ens vargförespråkaren som på okänt sätt lyckats komma med på mötet lyckades grumla stämningen, även om det för en kort stund blev lite ansträngt.

Vargen flyttade in i riksdagshuset

Eva Ångström som beskrev sig själv som lantbrukare och moderat klagade på att de rovdjursförespråkare som samtidigt demonstrerade utanför riksdagen inte fått tillträde till mötet. Landsbygden har allvarligare problem än vargen. Vargfrågan är en jägarfråga och ingen landsbygdsfråga, hävdade hon.

– Hur kommer det sig att borgerliga politiker lånar sig till att bli en megafon åt Jägareförbundet, sa hon upprört under frågestunden.

 

Magnus Oscarsson (KD) inledde vargseminariet som hölls i riksdagshuset. Foto: Olle Olsson
Deltagande politiker från vänster: Kjell-Arne Ottosson (KD), Malin Larsson (S), Rebecka Le Moine (MP) samt John Widegren (M).
Naturskyddsföreningens jurist Oscar Alarik i glatt samspråk med Maria Falkevik, länsstyrelsen Värmland.
Den illegala jakten på varg ökar när den legala jakten tas bort. Det sa Erica von Essen, SLU, och hänvisade både till sin egen samt andra forskares studier i ämnet.
Rebecka Le Moine (MP) i samspråk med Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.
Naturvårdsverkets Marcus Öhman framhöll vid upprepade tillfällen att EU:s art- och habitatdirektiv väger tyngst när myndigheten hanterar vargfrågan.
Maria Falkevik, länsstyrelsen Värmland, ansåg att det mesta fungerar som det ska i vargförvaltningen.
Oscar Alarik, jurist för Naturskyddsföreningen, vill ha mer dialog i vargfrågan. Han framhöll även att isar och fästingar är större problem än vargen i Sveriges natur.
Kjell-Arne Ottosson (KD) vill ha en samförvaltning av vargen mellan Sverige och Norge. Ottossons förslag var att det ska finnas 200 vargar i Skandinavien.
Per Frännek, mjölkbonde inom Långbogenreviret i Östergötland, berättade om de problem som uppstått för honom när vargen etablerat sig.

 

Tydliga svar

Hon fick omedelbara och tydliga svar. Arrangerande kristdemokraten Kjell-Arne Ottosson beskrev hur han representerar väljare i Värmland. Där är verkligheten att vargen påverkar så mycket mer än jakten.

– Jag tänker fortsätta att driva rovdjursfrågan eftersom den är viktig för mina väljare, oavsett om de är jägare eller inte, sa Ottosson. För att bli lite personlig, det handlar till exempel om min gamla mor som inte längre vågar gå till skogen.

Moderaten John Widegren underströk att rovdjursfrågan är viktig för de gröna näringarna.

– I mitt hemlän Östergötland överväger lantbrukare och djurhållare om de ska lägga ner sina verksamheter på grund av vargförekomsten. I trakterna av Finspång är vargens närvaro ett reellt problem för landsbygden, sa John Widegren.

 

Lantbrukare som stöd

Politikerna fick nästan lite oväntat stöd av mjölkbonden Per Frännek som har betande djur i det nybildade Långbogenrevret i Östergötland:

– Vargen är i första hand en landsbygds- och lantbrukarfråga. Jag träffar många människor i mina hembygder som är förbannade, inte på vargarna men på vargförvaltningen, sa han.

Någon ytterligare diskussion om saken blev det inte.

 

En tysk modell

Under den del av seminariet där politiken stod i centrum framkom inte mycket nytt. Moderater och kristdemokrater var mycket kritiska till en misslyckad vargförvaltning.

John Widegren menade att de förändringar av skyddsjakt på varg som man nyligen genomfört i Tyskland är intressanta, och värda att titta närmare på.

Tyskland tillåter kraftigt utökad skyddsjakt på varg

Utesluter licensjakt

Socialdemokraten Malin Larsson från Västernorrland, som är stövarjägare, sa att hon mycket väl förstod hur jägare i vargland har det. Hon hade emellertid svårt att släppa manus och några förslag till förbättringar hade hon inte.

– Vi tycker att vargar som tar renar, hundar och beter sig onaturligt ska tas bort, sa Malin Larsson.

Larsson ville också se ett lugnare tonläge i debatten. Konflikt gynnar inte någon, ansåg hon.

Miljöpartisten Rebecka Le Moine talade varmt om alla arters rättigheter, i ett närmast idealistiskt anförande. Om jakt på varg är att betrakta som artrasism framkom inte riktigt, men det var det ord hon använde.

Miljöpartiet kan tänka sig skyddsjakt på varg där det är sista utvägen för att lösa ett problem.

För Miljöpartiet är licensjakt uteslutet.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram