Djurrättsaktivister blir indirekt ett fall för riksdagens konstitutionsutskott, efter att ansvarig minister inte svarat på en fråga inom reglerad tid. Foto: Riksdagen

Uteblivet svar om djurrättsaktivister leder till KU-anmälan

Premium

Justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) har KU-anmälts av riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD). Ministern har trots påstötningar inte svarat på en skriftlig fråga om djurrättsaktivism.

Justitieminister Morgan Johansson (S). Foto: riksdagen

Riksdagens konstitutionsutskott får ta ställning till om Morgan Johansson har hanterat en skriftlig fråga korrekt och enligt riksdagens regler. Kjell-Arne Ottosson har redan svaret.

– Morgan Johansson hävdar att departementet prioriterat andra saker, som den organiserade brottsligheten, men djurrättsaktivism är också en form av organiserad brottslighet. En fråga ska dessutom vara besvarad inom 14 dagar, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Åtta gånger

Ottossons fråga i november 2019 gäller en sedan tidigare utlovad utredning om åtgärder för att stoppa djurrättsaktivism och manifestationer mot lantbrukare. Sedan dess har Morgan Johansson vid åtta tillfällen anmält fördröjt svar. Enligt den senaste anmälan skulle Ottosson fått svar den 11 mars.

Så blev det inte.

 

Viktig fråga

Kjell-Arne Ottosson (KD). Foto: Riksdagen

– På söndag är det ett år sedan Morgan Johansson lovade en utredning. Då borde ett svar på frågan inte behöva vänta på sig i tre månader, det är vi skyldiga våra lantbrukare, säger Kjell-Arne Ottosson.

Under vintern har Kjell-Arne Ottosson lyft samma fråga under riksdagens frågestund, men något tydligt svar har han inte fått.

– Det är politik, det har jag inga synpunkter på. Det är hanteringen jag kritiserar och anmäler till KU, säger Kjell-Arne Ottosson.

 

Svar skyldig

Formellt vänder sig Kjell-Arne Ottosson mot att svaret inte kommit inom de 14 dagar som riksdagens regler föreskriver. KU-anmälan lämnades in under onsdagen.

– Att jag måste vänta på svaret är en sak, det är betydligt allvarligare att Sveriges lantbrukare hanteras på det här viset, säger Kjell-Arne Ottosson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev