Publicerad 12 juni 2018 - 10:29

Hot och trakasserier mot jägare och lantbrukare debatterades nyligen i riksdagen. Foto: Melker Dahlstrand/Sveriges riksdag

Hot mot jägare debatterades i riksdagen

– Regeringens uppfattning är solklar i dessa fall: Vi ska se strängt på denna typ av brott.
Så sade justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S) när han i riksdagen debatterade frågan om hot och trakasserier mot jägare och djurägare. Men oppositionen lät sig inte imponeras av svaren.

I fredags svarade Morgan Johansson på två interpellationer från Magnus Oscarsson (KD) och Kristina Yngwe (C). Frågorna som riktades till ministern handlade om vad regeringen gör för att skydda jägare och djurägare som drabbas av hot och trakasserier från djurrättsaktivister.

Morgan Johansson (S), justitie- och inrikesminister, lovar fler poliser och krafttag mot de som hotar och trakasserar jägare och lantbrukare.

Rättsligt skydd

Magnus Oscarsson ställde bland annat frågan om regeringen tänker ge eftersöksjägare samma rättsliga skydd som exempelvis poliser och ordningsvakter och att brott mot eftersöksjägare därmed ska klassas som brott mot tjänsteman.
Han undrade även om regeringen tänker ge polisen i uppdrag att särskilt arbeta mot djurrättsmotiverad brottslighet, exempelvis i form av speciella grupper.
Morgan Johansson svarade i debatten att regeringen satsar på fler poliser än någonsin.

 

Eftersöksjägare

– I de sammanhang där eftersöksjägare kan sägas ägna sig åt myndighetsutövning – och det kan de nog i de flesta fall – täcks de av den lagstiftning som finns gällande våld och hot mot tjänsteman. Om de i någon situation inte har det kommer de att omfattas av den lagstiftning som nu är på väg fram och som handlar om att skärpa straffen när man angriper någon som utövar sitt yrke. Redan i dag bör eftersöksjägare alltså i de allra flesta fall omfattas av lagstiftningen om våld och hot mot tjänsteman, svarade Morgan Johansson.
Vidare sa han att kameraövervakningen, straffskärpningen när det gäller de olaga hoten, ofredandelagstiftningen, kontaktförbudet och den elektroniska övervakningen är exempel på åtgärder som regeringen hoppas ska vara till hjälp för de som är utsatta för djurrättsrörelsens hot och trakasserier.

Kristina Yngwe (C) berättade under riksdagsdebatten att länsstyrelser vittnar om att man har svårt att hitta jägare för licensjakt på varg eftersom dessa blir uthängda och hotade.

Olaga intrång

– Demonstrationsrätten har väldigt starkt skydd i grundlagen. Men man får aldrig göra sig skyldig till sådant som olaga intrång eller hemfridsbrott, sa Morgan Johansson.
Kristina Yngwe:
– Som företagare inom lantbruket är man ofta verksam på sin gård, där familjen också bor. Där utnyttjar personer demonstrationsrätten för att med regelbundenhet göra olaga intrång eller för upprepade trakasserier, vilket är väldigt påfrestande för företagare, anställda och anhöriga.

 

Frustrerande

Hon menade vidare att de förslag till åtgärder som Morgan Johansson nämner inte är enbart riktade för att hjälpa djurägare, lantbrukare och jägare:
– Jag kan dock uppleva det som lite frustrerande att denna fråga har lyfts i riksdagen vid flera tillfällen men inte riktigt tagits på allvar. När det sedan blir massmedialt uppmärksammat börjar man helt plötsligt vidta åtgärder och tala om denna fråga som det stora demokratiska hot den faktiskt är.

Skribent

Lars-Henrik Andersson

lars-henrik.andersson@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram