Landsbygdsminister Jennie Nilsson tycker det är bra att det blev vargjakt i vinter. Hon är även nöjd med att det är länsstyrelserna som tar besluten. Foto: Lars-Henrik Andersson

Trots omfattande kritik mot länsstyrelsernas vargbeslut – ministern nöjd med dagens ordning

Premium

Länsstyrelsernas beslut om hur många vargar som får fällas under vinterns licensjakt har mött hård kritik från jägarna i varglänen.
Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tycker dock det är bra att det är länsstyrelserna som tar besluten.

Det blir licensjakt på varg i Värmland, Örebro, Västmanland och Gävleborgs län. Totalt får 24 vargar skjutas under vinterns licensjakt.

Länsordförande: Ett symboliskt vargjaktsbeslut

– Jag har varit besviken under lång tid, men vi måste fortsätta jobba för att få en förändring i riksdagen. Det är djupt olyckligt att vi inte har 170 vargar som mål med förvaltningen, det hade varit betydligt lättare, sade Ulf Berg, ordförande för Jägareförbundet Dalarna, i en intervju med Svensk Jakt den 30 september.
Han menar att vargkoncentrationen är för hög.

 

Politisk lösning

Enligt Ulf Berg är en politisk lösning den enda vägen framåt.

Jägareförbundet Värmland har tillsammans med övriga länsföreningar i vargbältet diskuterat vinterns vargjakt och man överväger nu att överklaga besluten.

– I Värmland kommer beslutet inte att leda till minskade koncentrationer av varg, säger Anders Olsson, ordförande för Jägareförbundet Värmland.

 

Intervju

Svensk Jakt fick i går en kort intervju med landsbygdsminister Jennie Nilsson med anledning av den ökade vildsvinsavskjutningen. I samband med den intervjun passade vi på att fråga henne vad hon tycker om vargjaktsbesluten.

 

Vad är din kommentar till den kritik som riktas mot länsstyrelsernas beslut?

– Det är bra att vi i år kommer att kunna ha en licensjakt. Vi har en bra ordning där länsstyrelserna, experterna, och inte politiken fattar besluten, säger landsbygdsminister Jennie Nilsson till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev