Den 2 januari inleds licensjakten på varg Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Så blir 2021 års licensjakt på varg

Totalt ska 24 vargar fällas i fyra län vid den kommande licensjakten på varg. Jakten inleds den 2 januari 2021 och här hittar du länsstyrelsernas licensjaktbeslut.

I vargjaktsbesluten från länsstyrelserna framgår att den som har jakträtt i ett område som omfattas av länsstyrelsens jaktbeslut har rätt att delta i vargjakt, detta under förutsättning att jakträtten omfattar jakt efter varg.

 

Jaktledare

För att jaga varg krävs att en ansvarig jaktledare utsetts på förhand vid varje jakttillfälle. Den som ska vara jaktledare under licensjakten ska registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister samt hos länsstyrelsen innan jakt påbörjas.

Läs ditt läns licensjaktsbeslut för mer information om vad som gäller för dig som är jaktledare. Besluten hittar du längre ner i den här artikeln.

 

Krav på registrering av jägare

Den som tänker vara med på vargjakten ska först registrera sig i Naturvårdsverkets jägarregister. Anmälan kan göras via inloggning med Bank-ID på Naturvårdsverkets hemsida. Du kan också ringa Naturvårdsverkets kundtjänst på 010-698 17 00 och då ange personnummer.

 

Hund

Hund får användas vid vargjakt. Länsstyrelsen rekommenderar dock att maximalt tre hundar används samtidigt samt att hundar inte byts under jakt på en och samma varg under en och samma dag.

 

Jaktbesluten län för län

Gävleborg

Totalt får tolv vargar fällas i länet. Jakten får bedrivas inom reviren Andån och Ryssjön där sex vargar i vardera revir får skjutas.

Här hittar du länsstyrelsens licensjaktbeslut i Gävleborg (pdf)

 

Värmland

I Värmland får sex vargar fällas. Jakten ska genomföras i reviret Stora Bör i sydvästra Värmland.

Här hittar du länsstyrelsens licensjaktbeslut i Värmland (pdf)

 

Västmanland/Örebro

Länsstyrelserna i Örebro och Västmanlands län har tagit ett gemensamt beslut om jakt på sex vargar i Vidalnreviret som ligger på gränsen mellan de båda länen.

Här hittar du länsstyrelsens licensjaktbeslut i Västmanland (pdf)

Här hittar du länsstyrelsens licensjaktbeslut i Örebro län (pdf)

Jakttid

Licensjakt på varg får bedrivas från den 2 januari 2021 till och med den 15 februari 2021 eller till dess länsstyrelsen avlyser jakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev