I dag kom beslutet om vinterns licensjakt på varg. Totalt får 24 vargar skjutas i fyra revir. Foto: Lars-Henrik Andersson och Mostphotos

Begränsad vargjakt i fyra län

Det blir vargjakt i Värmland, Örebro, Västmanland och Gävleborgs län. Men inte i Dalarna. Totalt får 24 vargar skjutas under vinterns vargjakt.

Boo Westlund Publicerad 30 september 2020 - 10:03

Huvudsyftet med licensjakten på varg är enligt Naturvårdsverket och länsstyrelserna att minska koncentrationen av varg där den är som störst. Det innebär att man i Gävleborg får skjuta tolv vargar i två revir, Värmland får en licens på sex vargar i ett revir och Västmanland och Örebro län får skjuta sex vargar i ett delat revir.

 

Höga koncentrationer

Dalarna får ingen jakt på varg.

Skälet till det är den inventering som gjordes förra vintern, som visar en allt för låg nivå.

Från de länsstyrelser som ingår i mellersta förvaltningsområdet ser man jakten som ett rimligt uttag i förhållande till satta mål och vinterns inventeringsresultat.

 

Inte förvånad

Ulf Berg, ordförande Jägareförbundet Dalarna.

– Det var väntat, men man gör det enkelt för sig. Här i Dalarna kanske det är rimligt med två till tre revir, nu hade vi åtta revir vid senaste inventeringen och det anses som för lite trots det samlade rovdjurstryck vi har i länet, säger Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna.

 

• Är du besviken?

– Jag har varit besviken under lång tid, men vi måste fortsätta jobba för att få en förändring i riksdagen. Det är djupt olyckligt att vi inte har 170 vargar som mål med förvaltningen, det hade varit betydligt lättare.

Enligt Ulf Berg är en politisk lösning den enda vägen framåt.

– Att vi ska ha 300 eller fler vargar i vargstammen är grundproblemet som vi måste förändra om vi någonsin ska få acceptans för varg. Om vi styrt mot 170 vargar hade vi också legat nära de 150 vargar som Jägareförbundet kan acceptera och det hade varit lättare att fördela vargarna över flera län, säger Ulf Berg.

 

Förändrar årets beslut om vargjakt ditt förtroende för vargförvaltningens myndigheter i någon riktning?

 

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram