Sex vargar får jagas i Västmanlands och Örebro län i vinter i ett revir som delas av länen. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Länsordförande: Ett symboliskt vargjaktsbeslut

Ett symboliskt beslut som innebär att vargstammen fortsätter att växa i Örebro och Västmanlands län. Så kommenterar ordförandena för Jägareförbundet i de båda länen beslutet om licensjakt på varg.

Länsstyrelserna i Örebro och Västmanlands län har tagit ett gemensamt beslut om jakt på sex vargar i Vidalnreviret som ligger på gränsen mellan de båda länen.

Sex vargar, tre var, är alldeles för lite för att ha någon effekt på vargstammen. Om det är ordförandena för Jägareförbundet Västmanland och Jägareförbundet Örebro län eniga.

 

Begränsad vargjakt i fyra län

– Vi hade räknat med jakt i åtminstone ett revir i Västmanland, säger Sofie Larsson, Jägareförbundet Västmanland. Vi har så mycket varg och sådana koncentrationer att jakt på tre vargar inte har någon betydelse. Vargstammen i vårt län kommer att fortsätta växa, bara i ett revir föds ju fler än tre valpar.

 

Vargstammen växer

Göran Eriksson, ordförande i Jägareförbundet Örebro län.

Göran Eriksson, som är ordförande för Jägareförbundet Örebro län, ser länsstyrelsens beslut som symboliskt.

– Att det blir licensjakt är bra, men det innebär inte att vargstammen förvaltas i rätt riktning, utan att den fortsätter växa i Örebro län och i landet i övrigt. Vårt mål är att komma ner till 150 vargar nationellt, och då behövs en avsevärt större jakt, säger Göran Eriksson.

I stället för att länsstyrelserna följer riktlinjerna från Naturvårdsverket och tar hänsyn till domstolsutslag och manövrerar mellan olika intressen, borde det finnas förvaltningsplaner att följa, menar Göran Eriksson.

– Med en klar och tydlig förvaltningsplan, som vi har för älgen, som följer riksdagens beslut, skulle vi få en förvaltning av vargstammen som verkligen påverkar den, och inte dessa symboliska beslut, säger han.

 

Jakt i två vargrevir – missnöjd länsordförande

Ingen hänsyn tas

Sofie Larsson, ordförande Jägareförbundet Västmanland.

Det öppna brev som länsordförandena i varglänen skrev till respektive landshövding inför vargjaktsbeslutet, där man uppmanade hövdingarna att ta hänsyn till landsbygdsbor, djurägare och jägare, har uppenbarligen inte haft någon verkan.

– Lyssnar gör de kanske, men det får inget resultat. Vi måste få en lokal förvaltning av vargstammen eftersom koncentrationerna är så stora. Det måste tas mer hänsyn till de människor som drabbas hårt av den stora vargförekomsten, säger Sofie Larsson.

 

Besvikelsen stor efter vargjaktbeslut

Gemensam aktion

Vad Jägareförbundet i de båda länen ska göra efter att beslutet om vargjakt nu är taget är inte klart. Det kan komma att överklagas, av länsföreningarna separat eller av rovdjurslänen gemensamt, eller av Svenska Jägareförbundet.

– Så gott som alla län söder om renbetesområdet har numera varg. Att vi agerar gemensamt i den här frågan är önskvärt, säger Göran Eriksson.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev