Jägareförbundets länsföreningar i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Örebro län är inte nöjda med besluten för vinterns vargjakt.  – Effekten av jakten är marginell. Vi kommer inte att se minskade koncentrationer av varg, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland. Foto: Ingemar Pettersson och Lars Nilsson.

Jägareförbundet ställer krav på politiker – situationen i varglänen är orimlig

Premium

Jägareförbundet Värmland har tillsammans med övriga länsföreningar i vargbältet diskuterat vinterns vargjakt. Alla överväger att överklaga besluten.
– I Värmland kommer beslutet inte att leda till minskade koncentrationer av varg. Det finns ett betydligt större utrymme för jakt, säger Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Boo Westlund Publicerad 8 oktober 2020 - 11:23

Under onsdagskvällen hade företrädare för Jägareförbundets länsföreningar i Värmland, Dalarna, Gävleborg, Västmanland och Örebro län ett möte för att diskutera vinterns licensjakt på varg. Överlag var alla deltagare missnöjda med besluten. Viljan att överklaga licensjaktbesluten är stor, vilket i så fall sker länsvis.

 

Begränsad vargjakt i fyra län

Ingen effekt

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

– Det är bra att vi får jakt, men effekten är ytterst marginell. Det är inte ens troligt att vi tömmer de revir som jakten riktas mot och jakten kommer inte att leda till en minskad vargstam, säger Anders Olsson.

För Värmlands del konstaterar han att alla löften om minskade koncentrationer av varg inte är annat än tomma ord. Förvaltningsplaner och mål har ingen betydelse.

– Vi kan acceptera en till två föryngringar i Värmland, förvaltningsplanen säger tre, men den verkliga situationen är något helt annat. På en liten del av Sveriges yta ska vi ta ansvar för halva, eller en ännu större del, av landets vargstam. De säger sig självt att det inte är rimligt, säger Anders Olsson och betonar att andra län i ”vargbältet” har en liknande situation.

 

Besvikelsen stor efter vargjaktsbeslut

Färre vargar

Jägareförbundet Värmland har länge propagerat för ett förändrat förvaltningssystem, där länens förvaltningsmål sätter gränsen för tätheten i varje län. I dagsläget är det bara fokus på antalet vargar i Sverige, men det ger enligt Anders Olsson en mycket sned belastning där några län tvingas ta ett allt för stort ansvar.

Men det finns i dagsläget inget som talar för en förändring.

 

Politiskt ansvar

– Det enda lösningen är att politiken tar ett större ansvar för det här är inte rimligt, säger Anders Olsson.

Onsdagskvällens möte skickade ett tydligt budskap till förbundsstyrelsen, där man kräver att Svenska Jägareförbundet fortsatt agerar för politiska beslut i frågan.

 

• Kommer Jägareförbundet Värmland att överklaga licensjaktbeslutet på sex vargar?

– Jag ska ta det med min styrelse. Det finns en risk att vi får vad som kan liknas vid ett prejudikat, men det spelar egentligen ingen roll. Vi måste markera att vi inte är nöjda med dagens situation och den marginella licensjakten. Vi borde ha fått skjuta ett 20-tal vargar bara vi Värmland, säger Anders Olsson.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram