Med subventionen i kraft hoppas regeringen på en större avskjutning av vildsvin. Foto: Martin Källberg

SVA erbjuder trikinanalyser för 0 kronor från 1 juli

Premium

Statens veterinärmedicinska anstalt kommer från den 1 juli erbjuda privatpersoner kostnadsfria trikinanalyser i linje med statens beslutade subvention.

För att öka avskjutningen av vildsvin och mängden vildsvinskött som konsumeras har regeringen beslutat om subventioner för bland annat trikinanalyser.
Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, meddelar i ett pressmeddelande att från 1 juli, när den statliga subventionen träder ikraft, kommer privatpersoner få trikinanalyser utförda på vildsvin för noll kronor.

Trikinprover subventioneras från 1 juli

Mycket jobb

På Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) råder det nu febril aktivitet för att uppfylla regeringens intentioner och Livsmedelsverkets anvisningar om hur subventionen rent praktiskt ska gå till.

Covid-19, salmonella och trikiner – SVA sammanfattar 2020

”Efterlängtat”

– Trots att hanteringen av de subventionerade analyserna inte är kristallklar ännu kommer vi från och med torsdag att erbjuda trikintester kostnadsfritt för privatpersoner som själva ska konsumera köttet i enlighet med regeringens önskemål. Det här är en efterlängtad subvention som är ett steg mot att öka avskjutningen av vildsvin och samtidigt öka betydelsen av vildsvinskött i svensk livsmedelsproduktion, säger Eva Osterman Lind, laboratorieveterinär på SVA i pressmeddelandet.

”Subventionerade trikintester gör ingen skillnad”

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev