Trikinprover på vildsvin ska subventioneras med 120 kronor per prov från och med 1 juli. Foto (i hägn): Tina Hultman

Trikinprover subventioneras från 1 juli

120 kronor per trikinprov, 495 kronor per cesiumprov.
Med dessa belopp ska kostnaderna för provtagning av vildsvin subventioneras, från och med den 1 juli.
Det har januaripartierna, regeringen samt Liberalerna och Centerpartiet, kommit överens om.

I april 2020 beslutade regeringen och dess samarbetspartier om ett så kallat vildsvinspaket, vars syfte är att få ut mer vildsvinskött på marknaden.

Detta genom att underlätta köttets väg till konsument och skapa incitament för jägare att skjuta fler vildsvin.

I den senare delen har subventionering av analyskostnader för trikin- och cesiumprover funnits med som delar sedan Livsmedelsverket lämnade sin rapport i ärendet.

20 miljoner i budgeten till trikintester

 

Del av vildsvinspaketet

Medel för dessa subventioner finns avsatta i vildsvinspaketet inom ramen för livsmedelsstrategins andra handlingsplan och förstärktes ytterligare i budgetpropositionen för 2021. I september rapporterade Svensk Jakt om att 20 miljoner kronor anslagits i höstbudgeten för att subventionera trikintester av vildsvin.

Myndigheterna fick därefter i uppdrag att ta fram system för hur det hela skulle fungera. Det arbetet har tagit tid, och därför har regeringen och samarbetspartierna L och C nu kommit överens om att sätta igång en förenklad lösning, som ska gälla tills vidare.

Peter Helander (C).

– Det här måste komma igång, därför har vi nu kommit överens om att subventionera trikinprover med 120 kronor per prov, och cesiumprover med 495 kronor per prov. De ackrediterade laboratorium som utför dessa tester får ansöka om dessa pengar från Livsmedelsverket. Det här gäller från och med 1 juli, berättar Peter Helander (C).

Provtagning för cesium-137 är aktuell i vissa delar av landet. Vildsvinskött kan innehålla förhöjda halter av cesium-137 hos djur som fälls i de områden som drabbades av det radioaktiva nedfallet efter Tjernobylolyckan 1986. Det gäller framför allt områden i Västmanlands, Uppsala och Gävleborgs län.

 

Lägre pris för jägarna

Bitte Ljungström är vd för Vidilab, ett av landets ackrediterade laboratorier för trikinanalys.

– Det har varit tal om subventioner i många år, så vi har väntat på det här länge. Självfallet kommer subventionerna att komma jägarna till del i form av lägre priser. Men det blev nu väldigt snabba ryck, om det ska igång redan den 1 juli, och det finns en del administrativa problem kring detta som måste lösas, säger Bitte Ljungström till Svensk Jakt.

Bitte Ljungström, vd vid Vidilab. Foto: Filip Ljungström

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev