fredag 12 april

Opinion

Om man vill stimulera en ökad avskjutning av vildsvin måste man underlätta för jägarna att göra sig av med såväl slaktrester som -kropp, anser debattören. Foto: Marie Gadolin

Debatt: ”Subventionerade trikintester gör ingen skillnad”

Regeringen har nu bestämt sig för att strö ut lite pengar till jägarna. Trikinproven ska subventioneras. Jag tror att det kommer att i stort sett kvitta.

120 kronor per vildsvin kommer inte att göra skillnad. Det billigaste trikinkitet kostar cirka 100 kronor förpackning och porto kostar 35–40 kronor.

Trikinprover subventioneras från 1 juli

Skillnaden är alltså 60–65 kronor och så får man en massa krångel med att skriva ut remissen, ta fram plastpåsar köpa vadderade kuvert och frimärken, med mera.

 

Full frys

Vad är då problem för jägarna när vildsvinet är skjutet? Ett problem är att man ska göra sig av med slaktrester på ett lämpligt sätt. Bäst är att kunna lämna till den kommunala hanteringen av biologiskt avfall (läs matavfall).

Nästa problem är vad ska jägaren göra med vildsvinsköttet när den egna frysen är full.

Än så länge får jägaren inte sälja till andra än vilthanteringsanläggningar och sådana finns det inte tillräckligt många. Det kan bli väldigt långt att åka om man över huvud taget får leverera dit. Den som ligger närmast där jag jagar tar inte in några nya leverantörer.

 

Intresserade finns

Givetvis kulle man enkelt kunna tillåta jägarna att sälja direkt till konsument (det finns många jägare som i dag säljer direkt till vänner och bekanta), men den marknaden är lite krånglig och begränsad.

Väldigt många är intresserade av att köpa lite vildsvinskött, men bara några bitar och jägaren vill bli av med hela djuret. Alla har heller inte tillräckligt stor frys för att få ner 20 kilo kött.

Ytterligare en belastning för jägaren är att köparen inte alltid kan stycka det som levereras.

 

Rätt stimulans

Vill man ha en ökad avskjutning av vildsvin måste man satsa på att underlätta för jägarna att bli av med både ränta och slaktkropp.

Jag har ofta kontakt med vildsvinsjägare runt om i landet, och tror att min beskrivning ovan är korrekt.

Med rätt stimulans och rätt regeländringar skulle det kunna bli så att alla kan handla svenskt vildsvinskött i sin vanliga livsmedelsbutik.

Det är gott, nyttigt och klimatsmart.

 

Gurra som jagar i Södermanland

Delta i debatten

Skriv en insändare – högst 3 000 tecken inklusive mellanslag – och mejla den till
debatt@svenskjakt.se

Tänk på att uppge namn och adress, oavsett hur du signerar insändaren.

Svensk Jakt publicerar normalt sett inte debattinlägg som publicerats av andra tidningar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.