Publicerad 28 september 2017 - 15:58

Tilldelningen på 22 vargar i fem län är alldeles för liten, anser Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg. Foto i hägn: Olle Olsson

Stort missnöje med vargtilldelningen

Det var allt annat än muntra miner bland ordförandena på Jägareförbundet Mitts regionkonferens när de fick del av länsstyrelsernas beslut om vinterns vargjakt.

Ulf Berg, ordförande i Jägareförbundet Dalarna. Foto: Lars Nilsson

– Ett hån mot landsbygdsbor och jägare som ska bära rovdjursbördan. Tilldelningen är alldeles för liten. Den minskar inte stammens storlek och den minskar inte koncentrationerna där stammen är som tätast, säger Jägareförbundet Dalarnas ordförande Ulf Berg i telefon till Svensk Jakt.

Under mötet antogs ett uttalande där man bland annat motiverar en större tilldelning med hänvisning till de nya DNA-analyserna av vargspillning, som indikerar att vargstammen är större än vad tidigare inventeringar visat.

Uttalandet har skrivits under av flera länsordföranden, där de berörda rovdjurslänen återfinns: Ingemar Tönnberg, Värmland, Ingvar Hellquist, Örebro, Emil Stolpe-Nordin, Västmanland, Johan Lundberg, Gävleborg, samt Ulf Berg, Dalarna.

– Uppenbarligen gäller detsamma för vargen som för björnen. När björnstammen inventerades på ett riktigt sätt visade det sig finnas minst dubbelt så många björnar som man tidigare sagt, säger Ulf Berg.

 

Moms på momsen

Att länsstyrelsernas tilldelning går på tvärs med de beslut som riksdagen tagit och som innebär en miniminivå på 170–270 vargar är upprörande, menar Ulf Berg.

– Vi måste komma tillbaka till en ordning där riksdagens beslut gäller. Nu har vi ett system med moms på momsen där först Naturvårdsverket och sedan länsstyrelserna gör egna bedömningar och tar egen höjd för hur stor vargstammen ska vara. Det är inte hållbart, säger Ulf Berg.

De låga tilldelningarna i länen gör att nuvarande situation cementeras, med mycket varg i rovdjurslänen.

– Vi konstaterar att myndigheternas beslut innebär att en liten del av Sverige får bära bördan av rovdjuren. Något som går rakt emot riksdagsbeslutet.

 

Kan inte vänta

Ulf Berg menar att Jägareförbundet nu, med utgångspunkt från de senaste inventeringsresultaten, inte kan vänta på myndigheternas agerande utan måste ta fram egna förslag och börja driva att riksdagens beslut måste vara det som gäller.

– Spillningsinventeringen visar på 401 specifika individer. Ingen kan tro att det inte är många fler. 1 oktober inleds en ny säsong då vargspillning ska samlas in. Det finns skäl att vara kritisk, men vi måste titta framåt, och vi jägare är de enda som kan förse myndigheterna med det underlag som behövs för att vi ska få fram fakta, säger Ulf Berg.

 

Ett bra exempel

Han menar att Högsta förvaltningsdomstolens utslag i vintras talar starkt för att det blir vargjakt i vinter.

– Det skulle vara otroligt konstigt om det inte blir så. Förhoppningen är att vi nu kommit ifrån överklaganden och juridiska turer och kan börja diskutera nivåerna på vargstammen på allvar.

Enligt Ulf Berg finns det goda exempel på nära håll. I Norge kommer man i höst att fälla fler vargar än i Sverige.

– Bara i ett första läge är tilldelningen i Norge större än hos oss trots att man har en mindre vargstam. Blir det, som många tror, även jakt i deras så kallade vargzon, kommer norrmännen att fälla fler än dubbelt som många vargar som vi, säger Ulf Berg.

Skribent

Jan Henricson

jan.henricson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram