Torbjörn Lövbom. Ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är besviken över den totala tilldelningen vid årets vargjakt. Foto: Lars-Henrik Andersson

Jägareförbundet: ”Ett halvt steg bakåt”

Torbjörn Lövbom, ordförande i Jägareförbundets rovdjursråd, är besviken över den totala tilldelningen vid årets vargjakt. Mest irriterad är han över att beslutande myndigheter hela tiden gör ändringar i systemet, vilket motverkar en långsiktig, förutsägbar och trovärdig vargförvaltning.

Totalt 22 vargar får skjutas i fem län: Värmland, Dalarna, Västmanland, Gävleborg och Örebro län. Det är ett alldeles för litet antal, anser Torbjörn Lövbom:

– Man överger nu principen om att skjuta bort hela revir, vilket är en bra strategi om man vill minska koncentrationen av varg – vilket riksdagen beslutat om.

 

Ingen effekt

Till förra årets vargjakt togs beslut om att skjuta ut hela revir. Man identifierade vilka revir som var mest lämpade för jakt. När sedan vissa revir visade sig innehålla fler djur än man trott, fattades i några fall tilläggsbeslut, för att uppnå detta syfte: att ta bort hela revir. Alternativet, att ”sprida ut avskjutningen” på ett större antal revir, har inte alls samma effekt.

– När man nu beslutar om jakt på två vargar i två av reviren – Nyskogenreviret i Gävleborg och Kindlareviret i Örebro län – kan man med fog ifrågasätta effekten av det. Skjuter man två ungdjur i dessa revir är effekten försumbar – reviren finns ju då kvar, mer eller mindre opåverkade, säger Torbjörn Lövbom till Svensk Jakt.

 

Underminerar tilltron

– De nu fattade besluten kan ses som ett halvt steg bakåt. Visst, vi har fått beslut om vargjakt – vilket är bra – men när man återigen gör ändringar i systemet motverkar man en långsiktig, förutsägbar och trovärdig vargförvaltning. Att hela tiden ändra förutsättningarna skapar förvirring, osäkerhet och underminerar tilltron till systemet. Det är det sista svensk vargförvaltning behöver.

 

Kommer besluten att överklagas?

– Inget är bestämt, vi får ta ställning till det. Vi vill inte ha någon överklagandecirkus, men det förutsätter att besluten som fattas är korrekta. Med de koncentrationer av varg som finns i exempelvis Värmland finns det utrymme för ett betydligt större uttag där.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev