Jägareförbundet Värmlands ordförande Ingemar Tönnberg är allt annat än nöjd med tilldelningen på sex vargar under licensjakten 2018. Foto: Lars-Henrik Andersson

”Allt för låga nivåer i den beslutade vargjakten”

– Det är positivt att länsstyrelsen beslutar om vargjakt, men tilldelningen är alltför liten, säger Ingemar Tönnberg, ordförande för Jägareförbundet Värmland.

Ingemar Tönnberg.

– Värmland har i snart 40 år härbärgerat huvuddelen av den skandinaviska vargstammen. Riksdagen beslutade redan 2013 att koncentrationen av varg ska minska i Värmland. Ändå har vi i princip samma stam idag som då. Det är inte acceptabelt, fortsätter Ingemar Tönnberg.

 

Värmland förlorare

De officiella inventeringssiffrorna för den svenska vargstammen visar att stammen har ökat. Trots det enas länsstyrelserna om att sänka den totala tilldelningen. Värmland, som har getts en oproportionellt stor andel av den svenska miniminivån, står återigen som förlorare, uppger Tönnberg i ett pressmeddelande.

– De sex vargar vi nu får jaga kommer inte att leda till färre vargar i Värmland kommande år. Den nationella tilldelningen på 22 vargar motsvarar det minsta antal som hade krävts enbart för Värmland, för att på allvar påbörja minskningen. Vi är allt annat än nöjda, säger Ingemar Tönnberg.

 

Krävs bättre underlag

De licensjakter som genomförts på senare år har visat att det finns fler vargar i reviren än de genomsnittliga antal som används av myndigheterna. Det krävs alltså inte bara större tilldelningar, utan även bättre beslutsunderlag. Den spillningsinventering som jägarna deltar i och som startar 1 oktober kommer säkert att visa att stammen är större och att tilldelningarna måste öka, inte minska.

– Älgjakten och jakt med löshund är ett kulturarv som vi försöker värna. Men Värmland har under många år tvingats ta ett för många plågsamt ansvar för den skandinaviska vargstammen. Nu ökar även lodjur, järv och björn i länet. Det betyder att det totala rovdjurstrycket ökar istället för att minska, det är inte rimligt, säger Ingemar Tönnberg.

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev