Vargjakten i Norge startar på söndag, i första hand på 26 djur. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jakt på upp till 50 vargar i Norge

Den norska regeringen avslog på onsdagen alla överklaganden av licensjakten på varg. Därmed kan jakten starta nu på söndag, rapporterar SVT Nyheter.

Det är vargar utanför den så kallade vargzonen som får skjutas i den första jaktomgången. Det handlar om 26 djur, tolv av dem i den region som Värmlands grannlän Hedmark tillhör.

Men jakten kan komma att bli ännu mer omfattande. Rovviltnämnden i Hedmark har också beslutat om jakt på ytterligare 24 vargar inne i den så kallade vargzonen, längs riksgränsen mot Värmland. Det skulle i så fall bli första gången det öppnas för jakt inne i det område där den norska vargstammen hittills varit fredad.

– Vargstammen inne i zonen ligger långt över beståndsmålen. Därför tycker vi att det är dags för jakt även där, säger Rovviltnämndens ordförande Arnfinn Nergård, till SVT Nyheter.

Jaktbeslutet inne i vargzonen omfattar tre hela flockar, bland annat den så kallade Slettåsflocken som delvis delas med Värmland.

Även jakten inne i vargzonen har överklagats, men den överklagan har ännu inte behandlats. Ger regeringen klartecken kan det alltså bli jakt på upp till 50 vargar i Norge under vintern.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev