lördag 23 september

En stor riksdagsmajoritet förvisar regeringens proposition om EU:s vapendirektiv till papperskorgen. Foto: Lars-Henrik Andersson och riksdagen.

Stor majoritet i riksdagen mot vapenförslag

Premium

Majoriteten i riksdagen har stärkts mot hur regeringen vill implementera EU:s vapendirektiv i svensk lagstiftning, i och med att Vänsterpartiet ansluter sig till de traditionellt borgerliga partierna. Frågetecknet om hur Moderaterna ställer sig till förslaget rätades ut under fredagen.

Linda Westerlund Snecker (V).

Det hör inte till vanligheterna att en vänsterpartist läxar upp Moderaterna för att vilja skärpa vapenlagarna. Det var ändå vad som skedde i Ekots morgonsändningar på fredagen, då rättspolitiska talespersonen Linda Westerlund Snecker gjorde klart att Vänsterpartiet säger nej till regeringens proposition om EU:s vapendirektiv.

Samtidigt skickade hon en passning till Moderaterna som ännu inte hade uttalat vad de anser om förslaget.

 

Förslag förkastas

Osäkerheten varade emellertid inte länge. I en nyhetssändning klockan 12 avfärdade Moderaternas partiledare Ulf Kristersson propositionen. Något som innebär att regeringen ännu en gång tvingas se sitt förslag förkastas av riksdagen.

Sten Bergheden, riksdagsledamot och Moderaternas ansvarige för jakt- och vapenfrågor i justitieutskottet, säger till Svensk Jakt:

– Det är obegripligt att regeringen gång på gång trotsar riksdagens beslut i sina försök att försvåra för landets laglydiga jägare och skyttar.

 

Riksdagsledamoten Linda Westerlund Snecker (V) twittrade om sin syn på vapenförslaget.

Magasin och märkning

Sten Bergheden (M).

Enligt Moderaterna är propositionen ytterligare ett försök av regeringen till att överimplementera EU:s vapendirektiv. Sten Bergheden pekar på regleringen av vissa löstagbara magasin och kravet på skärpta regler för märkning som exempel på när regeringen går längre än EU kräver.

– Sammantaget går man för långt på åtta–tio punkter. Man vill till och med införa särskilda tillstånd för det man kallar vapenmäklare. Något som finns i Europa, men inte i Sverige. Här har vi vapenhandlare som redan idag behöver tillstånd för sin verksamhet. Okunnigheten på departementet är häpnadsväckande, säger Sten Bergheden.

 

Till papperskorgen

Enligt Bergheden innehåller propositionen också förslag om att begreppet synnerliga skäl ska behövas för licens för vissa gevär.

– Man försöker smyga in sådant som EU inte kräver. Regeringen går emot vad riksdagen uttalat i ett antal tillkännagivanden. Man har inte lyssnat in jägare och sportskyttar och man har inte tittat på hur andra medlemsländer har hanterat frågan.

 

• Vad händer nu, kommer propositionen att behandlas i utskottet och i förändrad version komma upp till omröstning?

– Nej, det är 222 sidor som går rakt ner i papperskorgen.

 

• Varför var det i Ekots inslag oklart om vad Moderaterna tyckte om propositionen?

– Vår plan var att vi skulle gå ut med det samtidigt med andra frågor som berör samma område, och det var inte färdigbehandlat.

 

• Det måste kännas ovant för en moderat att bli uppläxad av en vänsterpartist för att man vill skärpa vapenlagarna?

– Haha. Ja, men det varade ju inte så länge. Det är mycket bra att även Vänsterpartiet har kommit till insikt om att det inte är de legala vapnen, utan de illegala som är problemet, säger Sten Bergheden.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev