Skadorna är över lag för höga, anser parterna som kommenterat rapporten. Foto: Kjell-Erik Moseid & Kristoffer Pettersson

Skogsbolag och LRF: Skador av älg för stora – utred jaktlagstiftningen

LRF Skogsägarna och Skogsindustrierna har utvärderat de senaste tio åren av älgförvaltning i landet. Under ett seminarium i riksdagen presenterade de resultatet för intresserade ledamöter.

Såväl LRF Skogsägarna som Skogsindustrierna berättar om sin presentation på respektive hemsida. I texterna, som till delar är den samma, framgår att organisationerna anser att det behövs förändringar för att nå målen om betesskador – och att ”Målen nås i stor utsträckning inte, med stora kostnader för samhället, skogsnäringen och enskilda skogsägare som följd.”

– Styrningen mot minskade betesskador behöver förtydligas genom att viltförvaltningen på ett bättre sätt anpassas till ett betestryck som jord- och skogsbruket kan hantera. Efter tio år med den nya älgförvaltningen är det tydligt att den behöver en översyn. En offentlig utredning bör se över jaktlagstiftningen, i syfte att minska betestrycket från klövvilt, med hänsyn till skogsbruket, miljö- och klimatmålen, säger Roland Saitzkoff, ansvarig för viltförvaltning på SCA, i en intervju på Skogsindustriernas hemsida.

Del 6: Forskarna: Skjuta älgar inte enda vägen till målen

Samstämmigt

Även LRF är inne på samma linje, i ett uttalande på organisationens hemsida.
– Det är nödvändigt med ett mer samlat perspektiv på viltförvaltning där samtliga klövviltsarter beaktas utifrån de förutsättningar som råder i landskapet. En offentlig utredning behöver se över jaktlagstiftningen, i syfte att tydliggöra ansvar och avvägningar med hänsyn till skogsbruk, lantbruk och hållbarhetsmål för miljö- och klimat, säger Anna Åman som representerar LRF i skogsbrukets nationella viltgrupp, i den texten.

Det är representanter för Södra, Sveaskog, Holmen Skog, LRF, Billerud, Mellanskog, Norra Skog, SCA och Stora Enso som tagit fram rapporten, Tio år med Sveriges älgförvaltningssystem – en utvärdering.

Del 1: Älgjägarnas rop på hjälp – kallade till krismöte: ”År från år missar vi så fruktansvärt mycket”

 

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev