Publicerad 23 juni 2020 - 07:10

Jägareförbundet vill få möjlighet att tycka till om jakttidsförslaget innan regeringen tar beslut. Foto: Martina Huber (Rosenbad) och Lars-Henrik Andersson

Skarp jägarkritik mot jakttidsförslag – krav på ny remissrunda

Naturvårdsverkets förslag till nya jakttider möter kritik i jägarleden. Jägareförbundet efterlyser nu en ny remissomgång innan regeringen fattar beslut.

– Vi har gjort en första snabbanalys och sett ett antal brister. Förslaget är så omfattande och innehåller många detaljer att det verkligen behövs en remissomgång. En del saker hänger inte ihop. Jägarna ska exempelvis inte få jaga ejder eftersom stammen minskar. Samtidigt vingklipps jägarna från att skjuta kråkfågel och trutar som tar ejderungar, säger riksjaktvårdskonsulent, Daniel Ligné.

 

Kommentera bristerna

Jägareförbundet vill nu att regeringen ger de parter som påverkas av förslaget både tid och möjlighet att kommentera de brister som finns.
– Då får regeringen ett bra underlag när den ska göra avvägningar kring hur förslagen påverkar jakten, viltet och viltvården samt de olika samhällsintressena, säger förbundsordförande Torbjörn Larsson.
– Under våren har det tillkommit nya fakta som Naturvårdsverket använt, exempelvis en ny Rödlista. Men detta har inte några berörda organisationer kunna haft några synpunkter på. Bland annat därför och av ett antal andra skäl behöver regeringen skicka ut förslaget på remiss, säger Jägareförbundets generalsekreterare Bo Sköld.

 

Åsikter

Han menar att eftersom jakttiderna påverkar många samhällsintressen är det viktigt att det finns ett väl avvägt beslutsunderlag med en politisk värdering mellan dessa.
– Svenska Jägareförbundet ser därför positivt på ytterligare en remissomgång så att vi och andra intressenter kan ha åsikter om det nu liggande helhetsförslaget, säger Bo Sköld.

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram