Jakttiderna på älg föreslås få fasta start- och slutdatum och länsstyrelserna får fortsätta besluta om möjligheten till brunstuppehåll. Foto: Jan Henricson

Jakttiderna på älg: länsstyrelserna föreslås få fortsätta besluta om brunstuppehåll

Premium

Jakttiderna på älg föreslås få fasta startdatum. 1 september i norr och 8 oktober i söder.
Naturvårdsverket ser inga hinder att slopa brunstuppehållet i älgjakten men låter länsstyrelserna få avgöra.

Naturvårdsverkets föreslår att jakttiderna för älg fastställs till fasta start- och slutdatum, 1 september respektive den 8 oktober.
Naturvårdsverket föreslår även att länsstyrelserna i län med jaktstart både i september och i oktober, det vill säga Värmlands län, Dalarnas län och Gävleborgs län, ska ges möjlighet att besluta om att fler områden än vad som nu anges i jaktförordningen ska omfattas av jaktstart i september.

 

Fler jaktdagar

”Att starta älgjakten den 1 september istället för den första måndagen i september i de norra delarna av landet innebär att jaktstarten tidigareläggs med 0–6 dagar. På så sätt kan antalet jaktdagar i genomsnitt öka något i början av jakten. Jaktstarten för älgjakten i oktoberområdet föreslås fastläggas till den 8 oktober bland annat som en följd av att älgen har visat sig vara mindre känslig för störningar under brunsten än vad man tidigare har trott.”
Naturvårdsverket föreslår även att länsstyrelsernas fortsättningsvis ska ha möjlighet att besluta om uppehåll under älgens parningstid.
”Uppehållet får vara maximalt tio dagar och endast ske under förutsättning att möjligheterna att uppnå beslutade mål inom älgförvaltningen inte försvåras.”

 

Foto: Kjell-Erik Moseid

Inget stöd för brunstuppehåll

Naturvårdsverket anser utifrån dagens kunskapsläge att det inte finns stöd för ett brunstuppehåll i älgjakten.
”Ett uppehåll innebär kortare tid för jakten under tider då väderförhållandena är förhållandevis gynnsamma och älgarna ännu är i god kondition. Flera studier av älg har visat att arten inte är känslig för störningar under brunsten.”
Naturvårdsverket tycker att hänsyn till snöförhållanden vid jakt inte bör regleras i en bestämmelse om jakttid. Istället bör uppehåll i jakten med hänsyn till vilt på grund av svåra snöförhållanden beslutas enligt andra paragrafen i jaktförordningen.

 

Februari månad ut

För att kunna nå fyllnadsgraden i avskjutningsmålen föreslår Naturvårdsverket att tiden för jakt på älg fastställas till och med februari månads slut.
”Om jakttiden är lång finns det stort utrymme att välja jakttillfällen samtidigt som förutsättningarna för att förvaltningsmålen nås ökar.”
Naturvårdsverket säger dock nej till smyg- och vaktjakt på älgkalv i september i områden där älgjakten startar i oktober.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev