Kråkfågel måste få jagas på våren för att jägarna ska kunna bedriva en effektiv predatorkontroll, anser Jägareförbundet. Foto: Kjell-Erik Moseid

Jägareförbundet om kortad jakttid på kråka: ”Förkastligt för viltvården”

Jägareförbundet anser att Naturvårdsverkets förslag att i princip skrota vårjakten på kråka är förkastligt för viltvården.

Daniel Ligné.

– Det finns självklara särskilda skäl som talar för att kråkjakten på våren kan behållas och undantas EU:s, för övrigt föråldrade, fågeldirektiv så att vi kan behålla nuvarande jakt, säger Daniel Ligné i ett pressmeddelande.

Han fortsätter:

– Möjligheten att jaga kråka under våren får under inga omständigheter inskränkas. Det är den tid då denna effektiva viltvårdsåtgärd är som allra mest nödvändig. Jägarna måste garanteras möjlighet att jaga då.

 

Äggplundrare av rang

Jägareförbundet påpekar att kråkan är en äggplundrare av rang och att vårjakten är en möjlighet att under rätt tid på året begränsa kråkans predation som ofta går så långt att den tillintetgör flera övriga fågelarters häckning.

– Vi har flera studier som klart visar att jakten på kråka enkelt kan försvaras eftersom den har en sådan viktig betydelse för andra arters fortlevnad. Vi måste jaga kråkfågel på våren för att kunna bedriva en effektiv predatorjakt och låta hotade fågelarter klara sin häckning även framöver, säger Daniel Ligné.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev