S-talesperson: ”Vi behöver sänka vargstammen”
Socialdemokraterna reserverade sig mot miljö- och jordbruksutskottets krav på sänkning av vargstammen och ändrad förvaltning. Samtidigt har (S) skrivit ett särskilt yttrande som till stora delar liknar utskottets beslut.
Isak From, jaktpolitisk talesperson för Socialdemokraterna, förklarar hur partiet vill gå vidare med vargförvaltningen.
Undersöka möjligheterna till att samförvalta vargstammen med Norge, utveckla den regionala vargförvaltningen och sänk vargstammen.
Det är tre delar som en riksdagsmajoritet nu har röstat igenom.
Men inte Socialdemokraterna, trots att partiet är för samtliga tre delar. Det här framgår i partiets särskilda yttrande.
– Den proposition som oppositionen lyfter fram gång efter gång är en bevarandeproposition, inte en förvaltningsproposition, menar Isak From, jaktpolitisk talesperson för (S).
• Hur tänker du då?
– Den lyfter gynnsam bevarandestatus och att allting ska utgå från hängslen och livrem. Vi skulle egentligen behöva en ny förvaltningsproposition för rovdjuren. Det är i det här området som vi socialdemokrater därför vill göra insatser.
• Hur vill ni göra?
– Det kommer regeringen att presentera så småningom, i god tid före valet. Det handlar bland annat om att snabba på skyddsjaktsbesluten och att även tillåta skyddsjakt på genetiskt viktiga vargar som orsakar skada. Vi vill fokusera på förvaltningsåtgärder och givetvis säkerställa att licensjakten kan genomföras. Jag kan inte säga mer just nu, men det kommer att komma fler insatser från oss som syftar till en ökad förvaltning av varg.
Ändra på rapporteringen
Sverige har rapporterat 300 vargar som referensvärde, gynnsam bevarandestatus, till EU. Det här säger sig Socialdemokraterna vilja ändra på.
”Vi kan se att andra länder i stället rapporterar stammens storlek och anger om det är tillräckligt eller inte för att uppnå gynnsam bevarandestatus. Att Sverige utifrån riksdagsbeslut anger ett exakt värde som referensvärde på 300 vargar bidrar till inlåsningseffekter, och vårt handlingsutrymme minskar”, skriver partiet i sitt yttrande.
Cirka 300 vargar
Inför nästa rapporteringsperiod anser Socialdemokraterna att Naturvårdsverket i stället ska ange hur stor stammen varit under åren 2019–2025 och att detta bör bedömas som tillräckligt.
”Det skulle innebära att vi redan i dag kan balansera stammen på cirka 300 vargar”, anser Socialdemokraterna, och fortsätter: ”att målsättning bör vara att anpassa referensvärdet till den nivån riksdagen beslutade om 2013”, alltså 170–270 vargar.
Rekordstam
Men i dagsläget är vargstammen långt fler än 300 individer. Faktum är att det aldrig i modern tid funnits så många vargar i landet som det gör just nu.
Den senaste inventeringen visar att det fanns 465 vargar i Sverige. Just i detta nu föds dessutom ytterligare 40–50 vargkullar i landet.
• Hur kan det komma sig att vargstammen tillåtits att öka så mycket under det socialdemokratiska styret?
– Det handlar om det förhållningssätt som varit, alltså att vi ska ha gynnsam bevarandestatus, och myndigheterna har följt lagstiftningen, menar Isak From.
• Vad ska ni göra för att berörda ska få tillbaka tron på rovdjursförvaltningen?
– Det handlar om att det ska märkas skillnad på marken.
• Praktisk verkstad i form av jakt, alltså?
– Ja, det tror jag kommer vara avgörande.
• När får vi se den första licensjakten på varg där tilldelningen är större än vargstammens tillväxt?
– Vi behöver sänka stammen nu så vi inte hamnar i det läge som Finland redan hamnat i gentemot EU, där de inte fick rätt att sänka sin vargstam så mycket som de ville. Den nyss avslutade inventeringen visar att vi har väldigt många vargar. Det finns därför en stor potential till ökad licensjakt på varg i de beslut som kommer i slutet av september.
– Vi ska ha rovdjur i våra skogar, inte på förskolor, inte i och kring fårgårdar eller i renhjordar. Vi ska ha gynnsam bevarandestatus men vi ska också ha en rovdjursförvaltning med åtgärder som är trovärdiga, säger Isak From.
Andra läser också
Kul att du vill följa !
För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.
Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.
Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.