Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) säger sig inte ha någon erfarenhet om vilken typ av ripa man jagar när. Foto: Kjell-Erik Moseid & Lars-Henrik Andersson

Pressen ökar på ministern i ripjaktsfrågan – ger inga löften

Landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) har nu fått ytterligare en fråga om varför vinterjakten på ripa förkortas med en månad. Bakom frågan står Kjell-Arne Ottosson (KD) som vill veta skälen bakom beslutet. Landsbygdsministern ger dock inga löften om att ändra beslutet.

På måndagen skickade riksdagsledamoten Peter Helander (C) in en skriftlig fråga till landsbygdsministern där han undrar varför regeringen går emot sin egen expertmyndighet i frågan om jakttiden för ripa. Det är något regeringen inte brukar göra, i varje fall inte när det gäller rovdjursfrågor, skriver Peter Helander.

 

Kortare jakttid på ripa en fråga till ministern

 

Även riksdagsledamoten Kjell-Arne Ottosson (KD) kräver svar av ministern i jakttidsfrågan:

”Här har alltså regeringen gått emot Naturvårdsverkets yttrande. I Norrbotten och Västerbotten kortas jakttiden med en hel månad ovanför lappmarksgränsen, och i Jämtland och Dalarna med en halv månad. Det innebär att den populära vinterjakten i stort sett omöjliggörs eftersom jakten på ripa förbjuds från det att både temperatur, väder och ljusförhållanden blir gynnsamma nog för jakten”, skriver han.

 

Biologiska skäl

Vidare konstaterar Kjell-Arne Ottosson:

”Enligt Naturvårdsverket finns inga biologiska skäl för att förkorta jakttiden. Denna uppfattning bygger på ledande och samlad forskning.”

Han undrar nu vilka skäl som ligger bakom beslutet att korta vinterjakten på ripa.

Svensk Jakt har ställt frågan till Jennie Nilsson via hennes pressekreterare Simon Sätherberg om varför jakttiden på ripa ändras.

Vi har ännu inte fått något svar.

 

Ingen erfarenhet

Till NSD säger dock Jennie Nilsson att hon inte har någon erfarenhet om vilken typ av ripa man jagar när.

– Det skulle rent teoretiskt vara möjligt att göra justeringar om det är så att ändringen inte uppnår det man eftersträvar, säger Jennie Nilsson till tidningen, men ger inga löften.

På frågan om en sådan förändring kan göras tidigare, innan det är dags för nästa översyn av jakttiderna om sex år, svarar hon att så kan ske. Men att det å andra sidan ”tar ett tag innan jakttiderna kommit på plats och kunnat verka.”

Enligt intervjun i NSD är alltså inga omedelbara justeringar att vänta.

 

Vart sjätte år

Bakgrunden till de nya jakttiderna är att regeringen gett Naturvårdsverket i uppdrag att vart sjätte år se över de jakttider som regleras i jaktförordningen och vid behov föreslå ändringar. Den förra översynen genomfördes 2000.

Jakttiderna – en enda stor kompromiss

Till Svensk Jakt har riksdagsledamoten Isak From (S), som haft en viss insyn i regeringens arbete med jakttiderna, uppgett att jakttidsbeslutet är frukten av flera kompromisser. När det gäller jakttiderna på ripa så verkar regeringen ha hörsammat Jaktkritikerna, Birdlife Sveriges och Naturskyddsföreningens förslag att korta jakttiden på ripa.

 

Länsstyrelsens synpunkter

Även länsstyrelsen i Norrbotten har haft synpunkter på vinterjakten på ripa. I remissvaret på Naturvårdsverkets jakttidsförslag står att läsa:

”I förslaget framgår att jakt under senare delen av säsongen, vilken sker på fåglar som överlevt vintern, kan påverka populationen i större utsträckning än den jakt som sker tidigt.”

Oklar innebörd av länsstyrelses försiktighetsprincip

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev