Fjällripor. Foto: Kjell-Erik Moseid

Kortare jakttid på fjällripor har fått Peter Helander, (C), att ställa en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson, (S). Foto: Kjell-Erik Moseid

Kortare jakttid på ripa en fråga till ministern

Premium

Kortare jakttid på ripa har också fått politiker att reagera. I en skriftlig fråga till landsbygdsminister Jennie Nilsson, (S), vill riksdagsledamoten Peter Helander, (C), veta varför regeringen väljer att inte lyssna på sin egen expertmyndighet.

Boo Westlund Publicerad 10 maj 2021 - 14:24

Naturvårdsverket har tidigare föreslagit en bibehållen jakttid i Norrbotten och Västerbotten, och en utökning av ripjakten i Jämtland, Dalarna, Gävleborg, Västernorrland och Värmlands län från idag sista februari till den 15 mars.

 

Så vill Naturvårdsverket förlänga ripjakten

Ilska i norra Sverige

Peter Helander, (C).

Istället begränsas ripjakten i hela landet. Enligt beslutet om nya jakttider avslutas jakten på ripa den 15 februari i hela landet vilket har väckt ilska i främst Norrbotten och Västerbotten, där en hel månad försvinner och en jaktform i praktiken blir omöjlig att bedriva.

”En månad kortare jakttid på ripa i fjällen på vintertid gör att i praktiken försvinner en jaktform som bedrivits i generationer i fjällkommunerna,” skriver Peter Helander.

”Beslutet att korta jakttiden på ripa är ytterligare ett steg mot att begränsa människors sätt att leva och verka i Norrland och riskerar att späda på den brist på tillit och förtroende som finns vilket i sin tur leder till demokratiska klyftor i samhället.”

 

Struntar i myndighet

Peter Helander vill veta varför Jennie Nilsson och regeringen i den här frågan valt att strunta i sin egen expertmyndighet Naturvårdsverket, när man aldrig gör det i exempelvis rovdjursfrågor.

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Svensk Jakt på Instagram