Utifrån partiledarnas svar har Svensk Jakt-redaktionen tilldelat partierna tumme upp, tumme ner – eller varken eller (streck).

Partiledarna om samebyarnas ensamrätt

Premium

Fråga 5 i Svensk Jakts partiledarenkät. Ska samebyar ska ha ensamrätt att upplåta jakten på statens mark ovan odlingsgränsen?

Moderaterna, Ulf Kristersson

– Nej.

 

Kristdemokraterna, Ebba Busch

– Nej. Girjasdomens konsekvenser behöver analyseras och ändringar i lagen behöver göras på de punkter som krävs för att alla medborgare ska ges samma tillgång till fjällen och det fjällen ger i form av bland annat fisk och vilt.

 

Sverigedemokraterna, Jimmie Åkesson

– Se svar på föregående fråga.

 

Liberalerna, Johan Pehrson

– Liberalerna anser att det är viktigt att olika gruppers talan kommer fram och att man på lokal nivå finner samförståndslösningar som inkluderar alla som bor och verkar i de berörda områdena, inklusive jägarna.

 

Centerpartiet, Annie Lööf

– Rättsläget är sådant att Girjas sameby av HD tillerkändes sådan på Girjas samebys marker. Det är nu upp till Renmarkskommittén att analysera domens konsekvenser och finna framkomliga lösningar. Det viktigaste för Centerpartiet är att säkerställa en lösning som innebär att allmänheten kan fortsätta bedriva jakt och fiske ovan odlingsgränsen under sådana praktiska och ekonomiska förutsättningar nära det som gällde i Girjas före Girjasdomen, och i de övriga marker ovan odlingsgränsen som än så länge är aktuella. Det får kort sagt inte bli för svårt eller dyrt för andra än samebymedlemmar att jaga och fiska i fjällen.

 

Socialdemokraterna, Magdalena Andersson

– Se svar på föregående fråga.

 

Miljöpartiet, Per Bolund

– Det är viktigt att invänta Renmarkskommitténs förslag, den är parlamentariskt sammansatt och alla riksdagspartier ingår i beredningen. Vi hoppas på beslut som vinner bred acceptans och är hållbara över tid. Vi vill inte gå händelserna i förväg och kommentera kommitténs arbete.

 

Vänsterpartiet, Nooshi Dadgostar

– Det pågår en utredning och vi vill se vad den kommer fram till innan vi tar ställning.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev