Publicerad 17 februari 2020 - 18:00

Trots att fel har begåtts i förundersökningen mot Karl Hedin inleds ingen utredning mot kammaråklagare Lars Magnusson. Foto: Mostphotos

Överåklagare om utredningen mot Karl Hedin: ”Det har begåtts fel”

Premium

Det startas ingen utredning mot kammaråklagare Lars Magnusson för de fel som begicks i förundersökningen mot industriledaren Karl Hedin.
– Det har begåtts fel men det är inte så allvarliga fel att det kan betecknas som brottsligt, säger överåklagare Anders Jakobsson vid Särskilda åklagarkammaren som utrett fallet.

De fel i utredningen som Karl Hedin och hans advokat Sven Severin anmält Lars Magnusson för har att göra med den hemliga telefonavlyssning som åklagaren och polis inledde mot Karl Hedin under 2018.

Enligt lagen får hemlig telefonavlyssning endast inledas om straffvärdet för ett brott som den misstänkte personen är misstänkt för överstiger två år fängelse.

Chefsåklagaren: Inga fel i polis och åklagares agerande

Det är alltså inte tillåtet att lägga samman flera misstänkta brott för att komma upp i ett straffvärde överstigande två år fängelse, vilket åklagaren gjorde i det aktuella fallet.

– Det var fel men det har Riksåklagaren redan yttrat sig om att det var ett ringa brott och därför inte straffbart. Man måste skilja på fel och brott, säger Anders Jakobsson.

Karl Hedin ger inte upp – begär att polis och åklagare utreds

Ett annat fel var att när polisen lyssnade på inspelningen så skrev man ”ohörbart” på en central del av inspelningen där det framgick att Karl Hedin inte hade skjutit någon varg när han var ute i skogen under lunchen den 26 oktober.

När inspelningen senare kontrollerades gick det mycket väl att höra vad som sades.

Den bevisförvanskning som därmed begicks gjorde att Karl Hedin tvingades sitta häktad extra lång tid trots att det stod klart att han aldrig skjutit någon varg.

 

• Men den polis som uppenbarligen förvanskade bevisningen i samband med avlyssningen har inte den begått något brottsligt?

– Jag har granskat åklagarens agerande och ser att det begåtts fel men inte så allvarliga att det kan räknas som brottsligt och därmed leda till åtal. När man gjort sådana här fel i en utredning kan det bli frågan om ett tillsynsärende. Men det är inget brott, säger Anders Jakobsson.

 

Missnöjd advokat

Advokat Sven Severin.

Sven Severin är Karl Hedins advokat och han är inte nöjd med beslutet att inte inleda någon utredning om felaktigheterna i förundersökningen.

– Jag tycker att det är en nonchalant hållning att inte utreda de fel som begåtts och som fått till följd att Karl Hedin på felaktiga grunder tvingats sitta häktad i 31 dygn, säger han.

– Misstanken om att ha skjutit en varg är den enda som prövades i samband med häktningsförhandlingen i tingsrätten och den byggde alltså på felaktig bevisning. Dessutom häktades Karl Hedin misstänkt för att ha eldat upp ett hunddjur i en ugn vid sågen i Karbenning. Det var en så kallad utredningshäktning och den föll efter en vecka i och med att man inte hittade några rester av djur i ugnen, fortsätter Sven Severin.

 

• Kan man då säga att Karl Hedin satt häktad de ytterligare tre veckorna på grund av bevisförvanskningen?

– Ja, så kan man se det, säger Sven Severin.

Om Karl Hedin ska gå vidare och överklaga beslutet är ännu oklart.

– Jag får tala med Karl om det, säger Sven Severin.

 

Leif Andersson

Skribent

Svensk Jakt

webbredaktionen@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram