Norge förlänger vargjakten i reviren Römskog och Bograngen, som båda är gränsrevir med del av reviren i Sverige. Foto: Lars-Henrik Andersson

Norge förlänger vargjakten i gränsrevir

Vargjakten i den norska vargzonen förlängs till den 1 mars, men kommer att organiseras av norska staten. Beslutet berör jakt på varg i reviren Römskog och Bograngen, som båda är gränsrevir som också till del finns i Sverige.

Norska NRK berättar om beslutet, som innebär att jakten som egentligen skulle ha avslutats den 15 februari får fortsätta fram till den 1 mars. Bakgrunden är att jakten tidigare varit överklagad och startade först den 12 februari.

 

Ja till vargjakt i Norge – nio vargar fällda

Ingen licensjakt

Den förlängda jakttiden är förenad med nya regler. Bland annat får myndigheten Statens Naturoppsyn uppdraget att genomföra jakten för att nå avskjutningsmålen i Römskog och Bograngen.

– Därför har vi inte tagit initiativ till att förlänga licensperioden, säger klimat- och miljöminister Espen Barth Eide till NRK.

I praktiken innebär det att den norska staten nu tar ansvar för jakten, och väljer hur den ska genomföras. Jakten ska enligt ministern genomföras ”raskt och effektivt” för att inte störa vargarna under parningstiden.

 

Nya domstolsprocesser

Den juridiska aspekten har också spelat in. En förlängning av beslutet om licensjakt skulle enligt Espen Barth Eide leda till nya domstolsprocesser.

Kontakt har även tagits med länsstyrelsen i Värmland, då både Römskog och Bograngen delas av Sverige och Norge. Här anser ministern att ett gott samarbete mellan länderna är viktigt.

– Vi jagar samma vargar, konstaterar Espen Barth Eide.

 

Jakten avslutad

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Länsstyrelsen i Värmland har dock inga planer på att förlänga jakttiden i Römskogsreviret, där en varg återstod på licensen när jakten avlystes den 15 februari.

Här har Jägareförbundet Värmland tidigare vänt sig till Naturvårdsverket för att få en liknande förlängning av jakttiden fram till den 1 mars. Jägareförbundet Värmland vill dessutom ha en möjlighet att skjuta fler vargar på svensk sida av reviret, för att uppnå Sveriges och Norges ambition att skjuta alla vargar i Römskogsreviret.

– Vi har inte fått något svar än, konstaterar Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

 

Vill ha förlängd jakttid och större tilldelning på varg

Inte aktuellt

Maria Falkevik, rovdjursansvarig, länsstyrelsen i Värmlands län.

Från länsstyrelsens sida finns inga ambitioner att förlänga jakttiden. Det norska beslutet kommenteras på länsstyrelsen Värmlands hemsida.

”Länsstyrelsen har efter samråd med norska myndigheter fått information om att SNO fått i uppdrag att verkställa det norska jaktbeslutet, vilket Länsstyrelsen inte har några invändningar emot. På den svenska sidan är dock licensjakten över och det är inte aktuellt att ansöka om förlängning av jakttiden,” säger Maria Falkevik, rovdjursansvarig på Länsstyrelsen Värmland.

Länsstyrelsen vill i stället utvärdera årets licensjakt med lokala jaktledare och berörda myndigheter i Sverige och Norge.

 

En valp

De två vargar som skjutits i Römskogsreviret har varit en valp född i reviret och en vuxen varg född i Björnåsreviret som finns i Dalarna och Gävleborg.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev