Jägareförbundet Värmland vill ha vargjakt i Römskogsreviret månaden ut och att licensen utökas från tre till sex vargar. Foto: Lars-Henrik Andersson

Vill ha förlängd jakttid och större tilldelning på varg

Premium

Jägareförbundet Värmland begär förlängd jakttid och utökning av licensjakten på varg i Römskogsreviret. Kravet är jakt februari månad ut och en ökning från tre till sex vargar.

Ett av skälen till förbundets begäran är att även Norge nu inlett jakt på sin sida gränsen, och att det under lång tid funnits behov av och en tydlig önskan från såväl myndigheter som jägare om gemensam jakt och förvaltning av gränsrevir.

Jägareförbundet Värmland vänder sig direkt till Naturvårdsverket med sin ansökan. Trots att licensjakten på varg är regionaliserad, med länsstyrelsen i Värmland som ansvarig myndighet, menar Jägareförbundet att Naturvårdsverkets föreskrifter och allmänna råd hindrar länsstyrelsen från att förlänga jakttiden.

 

Kan förlängas i Norge

Norge öppnade i slutet av förra veckan för jakt i den så kallade ulvezonen, där Römskogsreviret ingår. Ansvarig minister i Norge har sagt att alla vargar ska skjutas och att en utökning av jakttiden är naturlig i den situation som uppstått.

I Norge kan jakttiden utökas till den 31 mars, men något beslut är ännu inte taget.

 

Dåliga snöförhållanden

Den pågående licensjakten på tre vargar på svensk sida av Römskogsreviret har försvårats av att jakten inte kommit igång på norsk sida. 70 procent av reviret ligger i Norge och där har också vargarna till stor del uppehållit sig under jakten.

”De få tillfällen då vargar eller spår av varg har registrerats på svensk sida har snöförhållanden omöjliggjort jakt. Nu har jakten kommit igång på norsk sida men endast en dag återstår av jakttiden (i Sverige, reds anm.) och snöbristen omöjliggör effektiv jakt. Mot bakgrund av vad som ovan anförts förefaller det naturligt att jakttiden utökas. För att målsättningen med jakten ska kunna nås ansöker därför Jägareförbundet Värmland om att jakttiden förlängs till den 28 februari,” skriver Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland, i sin ansökan till Naturvårdsverket.

 

Mål att tömma reviret

Redan den 11 januari ansökte Jägareförbundet Värmland om utökad licenstilldelning från tre till sex vargar i Römskogsreviret och kravet är fortsatt det samma.

I sin skrivelse poängterar Jägareförbundet Värmland att länsstyrelsen inte har agerat, och att man därför vill att Naturvårdsverket tar motsvarande beslut.

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

– Jägareförbundet Värmland kan inte se att vare sig en utökning av jakttiden eller antalet vargar möter juridiskt hinder då det totala antalet medgivna vargar, Sverige och Norge tillsammans, inte påverkas, säger Anders Olsson, och fortsätter:

– Målsättningen har hela tiden varit att tömma reviret, då spelar det ingen roll vilken sida av riksgränsen de fälls. Inför besluten på såväl norsk som svensk sida har myndigheterna enats om jakt i reviret och om målet med jakten.

 

Tio vargar

Tilldelningen på norsk sida av Römskogsreviret ökades nyligen från åtta till tio vargar. Beslut om förlängd jakttid i Norge väntas i närtid.

I Sverige har två av tre vargar skjutits, och i morgon, tisdag den 15 februari avslutas licensjakten.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev