Publicerad 11 januari 2022 - 14:23

Jägareförbundet Värmland begär utökad licensjakt från tre till sex vargar i Römskogsreviret. Foto: (i hägn) Olle Olsson

Krav på utökad jakt i Römskogsreviret

Jägareförbundet Värmland vill ha utökad jakt på varg i Römskogsreviret. I en skrivelse till länsstyrelsen i Värmland kräver länsföreningen att totalt sex vargar ska få skjutas i reviret under den pågående jakten.

Under tisdagen sköts en andra varg på svensk sida i Römskogsreviret. I reviret finns minst elva vargar, med huvuddelen av reviret på norsk sida. Där har också vargarna till stor del uppehållit sig under jakten, och trots att det fanns en samsyn mellan länderna om att genomföra jakt i gränsreviret Römskog har jakten stoppats i Norge efter att beslutet överklagats.

 

Försvårar jakten

Anders Olsson, ordförande i Jägareförbundet Värmland.

Nu ser Jägareförbundet Värmland en uppenbar risk att jakten på svensk sida hinner avslutas innan den ens har påbörjats på norsk sida.

Jägareförbundet Värmlands ordförande Anders Olsson anser att det kan få direkta följer på möjligheten och ambitionen att skjuta bort alla vargar i reviret.

– Även om jakt medges på norsk sida kan den omvända situationen uppstå genom att vargar, efter att tre fällts i Sverige, kan undkomma jakt i Norge genom att de befinner sig i Sverige, säger Anders Olsson.

 

Genetiskt viktigt

Som stöd för kravet på utökat jakt pekar Jägareförbundet Värmland på länsstyrelsen beslut inför jakten, där en minskad koncentration genom att skjuta bort alla vargar i Römskogsreviret kan gynna den genetiska variationen.

”Minskad koncentration av vargrevir skapar även utrymme för nya vargetableringar med ett potentiellt högre genetiskt värde och kan på så sätt vara till gagn för populationens annars dåliga genetiska variation. Det finns ett vargrevir med genetiskt värdefull varg väster om Römskogreviret, där valpar fötts våren 2021 och som under 2022 kommer att börja söka efter egna revir,” skrev länsstyrelsen i beslutet.

 

Missar möjligheten

Under höstens inventering har minst elva vargar konstaterats i reviret, varav nio årsvalpar. Den sammanlagda tilldelningen från svenska och norska myndigheter motsvarar det antalet, men med en förskjutning i jaktstarten på norsk sida kan den förväntade effekten av jakten utebli.

– Målsättningen med jakten kanske inte nås, och dessutom har vi just nu fina spårförhållanden, men det kan vara borta redan i slutet av den här veckan, säger Anders Olsson, som förväntar sig ett snabbt beslut i frågan.

– Det finns ingen anledning att vare sig invänta norska myndigheters beslut eller utfallet av den nu inledda jakten på tre vargar.

 

Tydlig färgteckning

Han vill även få bort en skrivning i det tidigare beslutet, där det tydligt står att varg med sändarhalsband inte får skjutas. Vargarna i Römskogsreviret är kända för att ha en avvikande färgteckning med tydliga halskragar och kan därför lätt förväxlas med en sändarförsedd varg.

– Vi vill att beslutet ändras till att sådana vargar inte bör fällas, säger Anders Olsson.

Skribent

Boo Westlund

boo.westlund@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram