Lars Beckman (M) undrar nu vad landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) tänker göra för att invånarna i Ovanåkers kommun ska kunna känna sig trygga. Foto: Riksdagen och Ingemar Pettersson

Närgångna vargar i Hälsingland blir en fråga för ministern

UPPDATERAD TEXT Nu blir de närgångna vargarna i Hälsingland en fråga för landsbygdsminister Jennie Nilsson (S). Det är riksdagsledamoten Lars Beckman (M) från Gävleborg som nu undrar vad ministern ska göra för att invånarna i området ska känna sig trygga.

Nyligen fick en skolklass från Runemo i Ovanåkers kommun ställa in en en planerad uteaktivitet. Anledningen var närgångna vargar som bedömdes utgöra en för stor risk.

 

Vargrevir påverkar skolundervisning – inget beslut om skyddsjakt

Riksdagsledamoten Lars Beckman (M), som följt rapporteringen i media, har nu ställt ett antal frågor till landsbygdsminister Jennie Nilsson (S) med anledning av de närgångna vargarna:

”Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta på kort sikt så att invånarna i Gävleborg kan känna trygghet och få en acceptabel psykosocial livsmiljö rörande rovdjurstrycket?
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att riksdagens beslut följs om såväl antal vargar som god geografisk spridning?
Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att skollektioner inte behöver ställas in på grund av högt rovdjurstryck i Gävleborg?”
Lars Beckman skriver även i interpellationen:
”En bristande vargförvaltning skapar otrygghet för dem som genom sitt boende kommer nära vargen. Den nämnda händelsen ovan är ett alldeles för tydligt – och dåligt – exempel på vad som kan hända.”

 

En utmaning

I en intervju med Land Lantbruk säger Jennie Nilsson:

– Det är en utmaning att balansera hög koncentration och socioekonomiska hänsyn. Vi har två, kanske tre, ställen med höga koncentrationer samtidigt som det i riksdagsbeslutet står att vargarna ska spridas över landet, säger Jennie Nilsson.

I intervjun hänvisar hon till Art- och habitatdirektivet  och hon tycker också att den oro som finns tas på allvar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev