Två vargar dödade rådjur på skidspåret i Alfta. Foto: Länsstyrelsen

Vargrevir påverkar skolundervisning – inget beslut om skyddsjakt

Två revirmarkerande vargar jagade och dödade rådjur bland skidspåren i Alfta på måndagen. Nu ställer skolor i området in elevernas planerade skidåkning.

Vargparet i Oxaklitt fortsätter att väcka uppståndelse i Hälsingland. Sedan tidigare har Ovanåkers kommun med flera ansökt om skyddsjakt på vargarna men för ett par veckor sedan avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län samtliga ansökningar. Bland annat skrev myndigheten i sitt avslag att ”det finns inget stöd för att revirmarkeringar inne bland hus skulle förebåda något särskilt problematiskt”.

 

Ny ansökan

Efter avslaget ansökte Ovanåkers kommun på nytt om skyddsjakt. Den här gången på tre vargar som via dna identifierats inne i bebyggelse. Kommunen varnar för att de närgångna vargarna i värsta fall kan leda till att människor flyttar från området.

 

Vargspår intill hus är en vanlig syn i Ovanåkers kommun. Foto: Olle Olsson

Under tiden som länsstyrelsens handläggning pågår har myndigheten dagligen fått rapporter om vargarnas framfart bland husen. Och på måndagen jagade och dödade vargparet rådjur på skidspåren i det välbesökta Nordanåområdet i Alfta. Det här har fått till följd att skolors planerade skidåkning i Nordanåområdet ställs in.

 

Ställer in skidåkning

Länsstyrelsens handläggare Sara Waern kan inte svara på när myndighetens beslut om eventuell skyddsjakt kommer. Hon vill heller inte ta ställning till om skolorna gör rätt när de ställer in skidåkning på grund av vargförekomst.

– Vi har ingen åsikt om hur skolorna bedriver sin undervisning, de får själva avgöra vad som känns bäst för dem i sin roll, skriver Sara Waern i ett mejlsvar.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev