Publicerad 11 februari 2021 - 11:49

Ännu en skyddsjakt på varg har skickats in av Ovanåkers kommun i Hälsingland.

Ännu en skyddsjakt på varg har skickats in av Ovanåkers kommun i Hälsingland. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Kommun ansöker på nytt om skyddsjakt på varg: ”Allvarlig situation”

Ovanåkers kommun fortsätter sitt arbete för att närgånga vargar ska fällas på skyddsjakt. Nu ansöker kommunen på nytt om skyddsjakt – den här gången på tre vargar.
”Kommunen anser att situationen i området är så pass allvarlig att det befaras att invånare väljer andra alternativ till boende och att landsbygden avbefolkas”, står det i ansökan.

Det här är andra gången på kort tid som Ovanåkers kommun ansöker om skyddsjakt på de närgångna vargar som revirmarkerar mellan hus i Ovanåkers- och Bollnäs kommuner.

Den första ansökan avsåg ansökan endast vargparet i reviret Oxaklint. Den här gången vill kommunen att det skjuts tre vargar. Detta eftersom dna-analys från spillning visar att det finns tre vargar i området. Dels vargparet i Oxaklint samt ytterligare en vuxen hanvarg.

Nej till skyddsjakt på varg: ”Revirmarkeringar inne bland hus inte särskilt problematiskt”

Så sent som förra veckan avslog länsstyrelsen i Gävleborgs län samtliga sex skyddsjaktsansökningar på vargarna i området. Länsstyrelsen ansåg att det inte är särskilt problematiskt att vargarna revirmarkerar på gårdstomter. Myndigheten ansåg vidare att det behövdes ännu fler observationer där vargarna varit närgångna för att det skulle bli tal om skyddsjakt.

Ovanåkers kommun har överklagat länsstyrelsens avslag.

– Vår bestämda uppfattning är att länsstyrelsen inte inser allvaret i denna oro och vi vill därför få prövat hos förvaltningsrätten om de gör en annan bedömning, sa Håkan Englund (S), kommunstyrelsens ordförande i Ovanåkers kommun i ett pressmeddelande.

Dagen efter skyddsjaktavslag – kvinna i närkontakt med varg

Ny ansökan

Men kommunen nöjer sig inte med att bara överklaga det tidigare avslaget. På onsdagen ansökte Ovanåkers kommun på nytt om skyddsjakt på tre vargar i samma område.

”Denna ansökan innehåller fyra nya observationer vilket tyder på att situationen fortfarande är densamma som vid tidpunkten för den första ansökan. Ovanåkers kommun önskar att Länsstyrelsen lägger vikt i sin bedömning gällande hänsyn till allmän hälsa och säkerhet eller av andra skäl överskuggande allmänintresse, inbegripet orsaker av social karaktär (Jaktförordningen (1987:905, § 23a).

Iakttagelser som kommit in visar på att varg rört sig inom 30 m från personer i bygden, mer än en gång. Att det rör sig varg så pass nära bostäder och invånare hämmar tryggheten och skapar en social oro bland boende.

Kommunen anser att situationen i området är så pass allvarlig att det befaras att invånare väljer andra alternativ till boende och att landsbygden avbefolkas”, står det i skyddsjaktsansökan från Ovanåkers kommun.

 

En älgko dödades av varg intill husen i byn Torrbergsbo. Attacken inträffade natten till torsdagen. Foto: Privat

Ändra på eget bevåg

I sitt tidigare avslag till skyddsjakt skrev länsstyrelsen i Gävleborgs län att myndigheten på eget bevåg kan komma att ta upp och ändra sitt beslut. Men trots att det inträffat flera incidenter efter avslaget har ingenting hänt.

 

• Hur många incidenter ska ske innan länsstyrelsen tar upp ärendet och gör en omprövning av avslaget? 5, 15, 25 eller kanske 100?

– Det görs en bedömning i varje enskilt fall. Vi utgår ifrån de lagstiftningar, riktlinjer och rekommendationer vi har att förhålla oss till och gör bedömningarna därefter, skriver länsstyrelsens rovdjurshandläggare Sara Waern i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

Sara Waern hänvisar vidare till en Viltskadecenters rapport ”Nära vargar – Rekommendationer för hantering av situationer med vargar nära bostadshus eller människor

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Loading RSS Feed

Svensk Jakt på Instagram