Foto (i hägn): Olle Olsson

Centralt vargrevir vållar oro – tre ansökningar om skyddsjakt

Tre ansökningar om skyddsjakt har lämnats in på samma vargar den senaste helgen. Länsstyrelsen har sedan tidigare öppnat ett särskilt ärende i syfte att kartlägga de oskygga vargarna.

Vargreviret ligger inom ett mycket begränsat område på vardera sidan av gränsen mellan Ovanåkers- och Bollnäs kommuner. Sedan tidigare fanns en ensam, stationär vargtik i området och hon har vållat stora problem för fårägare i trakten. Bland annat tvingades en hårt drabbad fårägare avveckla sin verksamhet efter att vargen attackerat och dödat får i hans hage vid upprepade tillfällen.

Tomt i fårhagen – då gick vargen förbi köksingången istället

Nu står det klart att vargtiken fått sällskap av minst en hanvarg. Dna-analys av spillning inskickad i januari visar att det finns två hanar i området, varav den ena går tillsammans med tiken. Dna visar att vargparet är av skandinavisk härkomst.

 

Populärt friluftsområde

Dagliga rapporter från boende i området vittnar om vargar som springer bland hus och revirmarkerar ända in mot centrala Bollnäs. Flera av de prover som analyserats är exempelvis hämtade från det populära friluftsområdet Bolleberget.

Nytt vargpar i licensjagat område: ”Tecken på oönskat beteende”

För några veckor sedan öppnade även länsstyrelsen ett särskilt ärende där syftet uppges vara att hålla lite extra koll på de närgångna vargarna.

 

Tre ansökningar

Något beslut om vare sig skydds- eller licensjakt på vargarna har ännu inte kommit från myndigheten. Men däremot har tre olika skyddsjaktsansökningar på vargarna skickats in från privatpersoner samt ett lokalt byalag.

”Oron för närgångna vargar har ökat betänkligt sedan snön kom. Nya spår runt fastigheterna upptäcks efter varje snöväder. I natt har en varg passerat nära husen igen. Flera personer vill inte gå till sin postlåda när det är mörkt, småbarnsföräldrar törs inte ha sina barn ute utan uppsikt.

Vid flera tillfällen har en kvinna när hon rastat sina hundar haft två vargar på ca 20 meters avstånd, händelsen var chockartad för henne.
Hästar har blivit skrämda och jagade av varg.

En fårägare i byn har varit tvungen att avveckla sin verksamhet efter att varg har besökt fårhägnet”, står det i en av ansökningarna.

 

”Händer en olycka”

I en annan ansökan skriver en privatperson: ”Närgångna vargar om ett par. Stryker runt vår hundgård på vår gård. Går mellan gårdarna och efter vägen våra barn går till och från skolskjuts.”

I den tredje ansökan framgår att skyddsjakten måste genomföras snarast ”innan det händer en olycka.”

I skyddsjaktsansökningarna framgår att ansökningarna omfattar tre respektive två vargar.

 

Läs även

Kommun ansöker om skyddsjakt på närgångna vargar

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev