Tord Englund tvingades sälja sina får efter upprepade vargattacker. Den första natten utan får på gården gick vargen in i den tomma hagen och passade även på att gå förbi Tords köksingång. Foto: Olle Olsson & Privat

Tomt i fårhagen – då gick vargen förbi köksingången istället

Vargdrabbade Tord Englund får ingen hjälp av länsstyrelsen och han har därför tvingats avveckla sin fårhållning. På tisdagen fraktades de sista tackorna bort. Några timmar senare var vargen åter tillbaka i fårhagen och den gick samtidigt två meter från köksingången!

Svensk Jakt har tidigare skrivit om Tord Englund och de ideliga vargattacker på får han drabbats av det senaste året på sin gård i Gäddvik utanför Alfta.

Efter fem vargattacker tvingas Tord sluta med får: ”Jag får ingen hjälp”

Men trots fem vargattacker fick han ingen hjälp av länsstyrelsen i Gävleborgs län. Någon skyddsjakt var inte aktuell, enligt handläggarnas bedömning, och det bidrag till rovdjursstängsel som han erbjöds är inte ens nära att täcka den faktiska kostnaden att först avverka skog, sätta upp rovdjursstängsel och sedan sköta gräsröjningen vid stängslet efter konstens alla regler.

Ingen skyddsjakt trots fem vargangrepp på får

Många är de kvällar och nätter som Tord Englund suttit och vaktat sina får, men aldrig har då vargen visat sig. Det mesta tyder på att samtliga attacker utförts av en ensam varg och enligt länsstyrelsens senaste inventering finns en ensam revirmarkerande vargtik i området. Vargen är av skandinaviskt ursprung.

Till sist blev situationen ohållbar och på tisdagen fraktades de sista tackorna bort från Tord Englunds gård. För första gången på 29 år kommer därmed inte några får att hålla landskapet öppet i Tords hagar nästa sommar.

 

Spåren i snön visar att vargen gått två meter från köksingången. Foto: Privat

Men vargen finns kvar. På tisdagen föll den första snön för säsongen i Hälsingland. Och under natten mellan tisdagen och onsdagen visar spår i nysnön att vargen återigen varit på besök.

– Det var spår nästan överallt i fårhagen och på gårdsplanen. Vargen var till och med så nära som två meter från köksingången, berättar Tord Englund.

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har varit på platsen och dokumenterat spåren.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev