Tord Englund tittar på när länsstyrelsens naturbevakare besiktar ett av de får som dödat av varg på hans gård.

Tord Englund tittar på när länsstyrelsens naturbevakare besiktar ett av de får som dödats av varg på hans gård. Foto: Olle Olsson

Ingen skyddsjakt trots fem vargangrepp på får

Trots att varg dödat hans får vid fem tillfällen under det senaste året blir det ingen skyddsjakt hos fårägaren Tord Englund. Det har länsstyrelsen i Gävleborgs län beslutat.

Det var den 24 september som varg dödade får i Tord Englunds hage som ligger precis intill hans boningshus i Gäddvik utanför Alfta i Hälsingland.

Efter fem vargattacker tvingas Tord sluta med får: ”Jag får ingen hjälp”

Länsstyrelsens inventering visar att det finns en ensam, revirmarkerande vargtik i området. Men om det är den vargen som dödat fåren vet man inte, detta eftersom de dna-topsningar som gjordes vid den senaste attacken inte gav någonting.

 

Kritisk mot länsstyrelsen

Tord Englund riktade i en tidigare intervju med Svensk Jakt hård kritik mot länsstyrelsens handläggare.

– Jag trodde i min enfald att rovdjurshandläggarna var till för mig som drabbad djurägare. Men jag upplever att det i praktiken är precis tvärt om, jag får ingen som helst hjälp av dem. De kanske tror att de värnar vargen genom att göra så här, men det är precis tvärtom. För att få acceptans krävs att de omedelbart plockar bort problemindividerna, säger Tord Englund.

 

Åkte till platsen

I början av veckan åkte två av länsstyrelsens handläggare hem till Tord Englund och gick omkring i hans fårhage för att bilda sig en uppfattning om problemet.

Där och då gavs även besked om att det inte blir någon skyddsjakt på varg, trots de fem attackerna. Ett problem, menar myndighetens handläggare, är att fårhagen i den ena sidan endast har en bäck som stängsel. Därför anser de att Tord måste sätta upp ett stängsel innan det kan bli tal om någon skyddsjakt.

 

Inte möjlighet

Tord Englund, som fyller 75 år om några månader, menar att han inte har möjlighet att sätta upp stängsel runt fårhagen.

– För det första måste jag avverka för att kunna sätta upp stängsel. För det andra är min hage stor, det krävs 1.200 meter stängsel för att hägna in den och sedan ska den skötas löpande. För det tredje är det en ekonomisk fråga.

– För att få ett bidrag om 50 kronor metern för rovdjursstängsel krävs att jag håller får i hagen i minst fem år, annars blir jag återbetalningsskyldig. Förresten, ett stängsel kostar ungefär 200 kronor per meter så bidraget täcker inte kostnaden i alla fall, konstaterade Tord i den tidigare intervjun med Svensk Jakt.

 

Fåren eller vargen?

Eftersom Tord Englund inte får hjälp av länsstyrelsen lutar det nu att det nu, efter 28 år med får på gården, blir det sista året med tamboskap.

– Nästa gång ni kommer hit för ett reportage så finns det bara två scenarion. Antingen är det vargen jag forslar bort, eller så är det mina får, säger han till nyhetssajten HelaHälsingland.se.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev