Publicerad 24 september 2020 - 10:16

Där, precis intill boningshuset, attackerades och dödades Tord Englunds får av varg för femte gången. Länsstyrelsens naturbevakare dokumenterar händelsen.

Där, precis intill boningshuset, fick Tord Englund ett får attackerat och dödat av varg för femte gången på knappt ett år. Länsstyrelsens naturbevakare dokumenterar händelsen. Foto: Olle Olsson

Efter fem vargattacker tvingas Tord sluta med får: ”Jag får ingen hjälp”

I 28 år har Tord Englund haft får på sin gård. Men något 29:e blir det inte. Vid fem tillfällen på knappt ett år har en varg angripit och dödat får och nu lägger han ner verksamheten.
– Jag är mycket besviken på länsstyrelsens rovdjurshandläggare, säger Tord Englund.

Det är 20 grader varmt, varmare än i juli, men färgerna i naturen skvallrar om att det trots allt är höst i Hälsingland. Länsstyrelsens naturbevakare är ännu en gång på plats hemma hos Tord Englund i Gäddvik, strax utanför Alfta i Hälsingland.

För femte gången sedan oktober förra året har varg dödat får i den hage han har precis utanför sitt hus.

 

Tord Englund ser på när hans vargdödade tacka besiktigas av länsstyrelsen. Foto: Olle Olsson

– Vi skaffade får när vi flyttade hit. På senare år har jag haft en mindre besättning än tidigare och Jordbruksverket betalar ut bidrag till mig för att mina får håller landskapet öppet, berättar Tord Englund, samtidigt som länsstyrelsens naturbevakare flår av halsen på den tacka som dödats den här gången.

 

Stod inte rätt till

Det var på onsdagen som Tord märkte att det inte stod rätt till i fårhagen. En tacka saknades och efter en stund hittade han henne död i en liten bäck som ringlar sig förbi fastigheten.

 

Gäddvik. Karta: Google Maps

 

– Sedan hittade jag ull på marken en bit från huset. Vargen hade attackerat henne där innan hon hamnade i bäcken, säger Tord uppgivet.
Och han säger just vargen. För i ett mindre område intill Bollnäs stad och Alfta samhälle visar den senaste inventeringen att det rör sig en ensam revirmarkerande vargtik av skandinaviskt ursprung. Enligt länsstyrelsens naturbevakare är det troligt att det är just den vargen som vid fem tillfällen dödat får hos Tord Englund.

 

Sex döda får

– På fem angrepp är det sex får som dödats. När så få får dödas vid de enskilda attackerna tyder det på att det i alla fall är en varg som gått till angrepp. Är det flera vargar brukar fler får dödas och det bukar vara mer ätet på fåren, säger länsstyrelsens naturbevakare Sone Persson.

 

Det bitna låret topsas. Kanske går det med hjälp av dna-analys att avgöra vilken varg det är som dödat tacken.

Det bitna låret topsas. Kanske går det med hjälp av dna-analys att avgöra vilken varg det är som dödat tackan. Foto: Olle Olsson

För att försöka fastställa vilken vargindivid som dödat tackan topsar han i vargens bett på tackans hals och lår.

– Det här är nytt och förhoppningsvis får vi träff. De säger att man får det vid ungefär 25 procent av topsningarna, säger Sone Persson.

 

Ingen skyddsjakt

Fem angrepp på får ska enligt kriterierna för skyddsjakt räcka för att skyddsjakt ska beviljas. Men än så länge har det inte blivit någon skyddsjakt på den varg som regelbundet dödar får i Tords hage.

Län för län: Så hanteras skyddsjakten på varg

– Varför ska jag som drabbad ansöka om skyddsjakt? Det är ju inte mina vargar. Det här ska länsstyrelsen ta hand om, säger Tord Englund.

 

Tackan hittades död i en liten bäck intill hagen.

Tackan hittades död i en liten bäck intill hagen. Foto: Olle Olsson

För att uttrycka det diplomatiskt är han inte på något sätt nöjd med länsstyrelsens handläggare.

– Jag är mycket kritisk mot dem. Jag har under året haft kontakt med tre olika handläggare och upplever dem som svåra att få tag på och arroganta när de väl svarar i telefon.

 

Slutar med får

– Jag trodde i min enfald att rovdjurshandläggarna var till för mig som drabbad djurägare. Men jag upplever att det i praktiken är precis tvärt om, jag får ingen som helst hjälp av dem. De kanske tror att de värnar vargen genom att göra så här, men det är precis tvärtom. För att få acceptans krävs att de omedelbart plockar bort problemindividerna, säger Tord Englund.

 

”Jag trodde i min enfald att rovdjurshandläggarna var till för mig som drabbad djurägare.”
Tord Englund

 

Nu kommer Tord av allt att döma sluta med får.

– Länsstyrelsens oförmåga att hantera en enda varg får till konsekvens att jag tvingas sluta med får efter att ha haft dem på gården i 28 år. Jag har pratat igenom det här med frugan under dagen och vi har kommit fram till att det räcker nu.

 

• Varför sätter du inte upp rovdjursstängsel?

– För det första måste jag avverka för att kunna bygga stängsel. För det andra är min hage stor, det krävs 1.200 meter stängsel för att hägna in den och sedan ska den skötas löpande. För det tredje är det en ekonomisk fråga.

Myndighet duckar för närgångna vargar: ”Primärt en polisfråga”

– För att få ett bidrag om 50 kronor metern för stängslet krävs att jag håller får i minst fem år, annars blir jag återbetalningsskyldig. Jag fyller 75 år nästa gång och kan inte göra ett sådant åtagande. Förresten, ett stängsel kostar ungefär 200 kronor per meter så bidraget täcker inte kostnaden i alla fall, suckar Tord uppgivet.

 

Tord Englund. Foto: Olle Olsson

För ett år sedan hade Tord nio tackor i sin hage. Nu har han förlorat sex av dem till varg.

– Jag hoppas att få till ett möte här hos mig med både Jordbruksverket och länsstyrelsen. Jag vill försöka få dem att se att deras regelverk inte går ihop och få dem att hitta lösningar. Det här är så otroligt dåligt och jag hoppas att de kan komma hit och få se hur det faktiskt ligger till i verkligheten, säger Tord Englund.

Vargarna dubbelt så många som beslutat i Gävleborg

Vid den senaste inventeringen var antalet vargar nästan det dubbla jämfört med det mål för länet som länsstyrelsens viltförvaltningsdelegation beslutat om.

Enligt beslutet ska miniminivån, alltså golvet, för vargstammen i Gävleborg vara 3,5 årliga föryngringar och förvaltningsnivån ska vara 4 årliga föryngringar.

Vid den senaste vinterns inventering, alltså inför årets valpning, hade Gävleborgs län 7,83 länsegna föryngringar av varg.

Skribent

Olle Olsson

olle.olsson@svenskjakt.se

Kommentera artikeln

Vad tycker du? Här kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Du behöver skapa ett konto och logga in först.
Tänk på att hålla god ton, inte byta ämne och visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.
Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort.
Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen Svenskjakt.se.

Visa kommentarer

Andra läser också

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Mina artiklar
Här kan du annonsera vapen
Annonstorget med allt från hundar till jaktvapen
Skriv en debattartikel
Här förs debatten i Jägarsverige
Provläs Svensk Jakt digitalt
Bläddra i senaste numret
Drömjakt
Här finns någonstans att jaga
Gott från vilt
Tips på hur du lagar vilt på bästa sätt
Vi testar – på riktigt!
Svensk Jakts tester kan du lita på

Senaste från Annonstorget

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev

Samtidigt på JaktPlay

Svensk Jakt på Instagram