Direkt efter den avslutade licensjakten i Andåreviret står det klart att det finns ett nytt vargrevir som berör i princip samma område. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Nytt vargpar i licensjagat område: ”Tecken på oönskat beteende”

Tio vargar sköts på licensjakten i Andåreviret innan jakten avlystes den 6 januari. Dagen efter säkrade länsstyrelsens naturbevakare två nya vargspår med revirmarkeringar på gränsen för det tillåtna jaktområdet.

Det råder ingen tvekan om att det fortfarande finns vargar kvar inom Andåreviret. Men trots länsstyrelsens intention att tömma reviret på varg är det inte lika säkert att jakten utökas för den skull.
– Licensjaktbeslutet syftar till att det ska fällas vargar från Andåreviret och vi måste först och främst veta om det är Andåvargar som går kvar i reviret eller om det är andra vargar, säger Simon Viklund, handläggare vid länsstyrelsen i Gävleborgs län.

Juristen om utökad vargjakt: ”Länsstyrelsen kan fatta beslut redan i dag”

Direkt efter jakten samlades därför vargspillning och urin in och skickades direkt vidare för dna-analys. Länsstyrelsen hoppas på svar på analyserna den här veckan.

Proverna samlades in i den nordvästra delen av reviret. Och samtidigt står det nu klart att det finns ett nytt vargrevir i den sydöstra delen av det tidigare Andåreviret.

– Våra naturbevakare har ännu inte hunnit spåra vargarna efter konstens alla regler men det handlar om två vargar som revirmarkerat på flera platser, bekräftar Simon Viklund.

 

Fått sällskap

Även här har det skickats in spillning för dna-analys. Men länsstyrelsen tror att den ensamma, revirmarkerande vargtiken som gått i området sedan ett drygt år tillbaka nu har fått sällskap. Länsstyrelsens spårningar visar också att vargparet gått in i det tidigare Andåreviret efter att licensjakten avslutats.

Den aktuella vargtiken har av allt att döma tidigare dödat får vid fem tillfällen. Svensk Jakt har tidigare skrivit om den före detta fårägaren Tord Englund och hans kamp för att få skyddsjakt på vargtiken. Någon skyddsjakt beviljades aldrig trots attackerna och därför tvingades Tord sälja de får han hade kvar.

Tomt i fårhagen – då gick vargen förbi köksingången istället

Efter att fåren sålts har varg gått igenom den före detta hagen vid minst två olika tillfällen.

Licensjaktbeslutet syftar, enligt länsstyrelsen, till att tunna ur vargstammen där den är som tätast. I det här området finns nu en ny parbildning som förmodligen får valpar i vår och därmed har inte vargstammen tunnats ur nämnvärt i området.

 

• Hur tänker länsstyrelsen kring det nya vargparet? Kan ni komma att besluta om licensjakt på dem?

– Det är ingenting vi har haft uppe på bordet i alla fall. Det är Andåreviret vi fattat beslut om licensjakt på, säger Simon Viklund.

 

• Det nya vargparet spårades av länsstyrelsen så sent som i helgen på en gårdsplan, en meter från sovrumsfönstret. Kan det bli fråga om skyddsjakt på dem?

– Det finns tecken på att vargarna uppvisar ett oönskat beteende. Vi behöver fler händelser och mer dokumentation på detta för att i så fall kunna fatta ett beslut om skyddsjakt, säger Simon Viklund.

 

Tömmas på varg

Jägareförbundet och storskogsbruket har redan begärt att länsstyrelsen utökar jakten i Andåreviret eftersom det fortfarande finns vargar kvar i reviret. Begäran syftar till att länsstyrelsen beslutar om att reviret ska tömmas på varg.

 

UPPDATERING

Under tisdagen har det nyetablerade vargparet revirmarkerat vid ett flertal fastigheten nära Bollnäs stad. Länsstyrelsens naturbevakare har dokumenterat och länsstyrelsen håller nu lite extra koll på det de oskygga vargarna.

Något licens- eller skyddsjaktsbeslut har dock inte kommit på vargparet.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev