Ovanåkers kommun i Hälsingland begär att ett vargpar får skjutas på skyddsjakt. Detta eftersom vargarna uppvisar ett onaturligt beteende mot människor.

Ovanåkers kommun i Hälsingland begär att ett vargpar får skjutas på skyddsjakt. Detta eftersom vargarna uppvisar ett onaturligt beteende mot människor. Foto: (i hägn) Ingemar Pettersson

Kommun ansöker om skyddsjakt på närgångna vargar: ”Kan i värsta fall innebära avflytt”

Miljö- och byggnämnden i Ovanåkers kommun har fått in 27 klagomål på två oskygga vargar. Nu ansöker kommunen därför om skyddsjakt på vargparet.
”Social oro kan med risk för för allmän hälsa och säkerhet i värsta fall innebära avflytt”, skriver Ovanåkers kommun i sin skyddsjaktansökan.

Svensk Jakt har tidigare under dagen skrivit om tre skyddsjaktsansökningar på ett vargpar som bildat revir på gränsen mellan hälsingekommunerna Ovanåker och Bollnäs.

Centralt vargrevir vållar oro – tre ansökningar om skyddsjakt

Nu står det klart att även Ovanåkers kommun ansöker om skyddsjakt på vargarna. Detta med hänsyn till allmän hälsa och säkerhet.

Ovanåkers kommun skriver i sin skyddsjaktsansökan: ”Enligt de observationer som lämnats in till kommunen förekommer det två vargar inom området. Vargarna har setts till sedan förra året, 2020, men deras närvaro har blivit mer intensifierad under den senaste vecka (vecka 3-4 2021)

Tomt i fårhagen – då gick vargen förbi köksingången istället

Vargarna har med sitt beteende skapat stor social oro bland de boende. Spår har flera gånger setts av närgångna vargar i anslutning till bostäder, ibland så nära som några meter från entrédörren (bekräftat av länsstyrelsen).

Fem vargangrepp på fårbesättning (har sedan tidigare dokumenterats av länsstyrelsen) vilket resulterat till avyttring av boskapen under 2020. Varg har befunnit sig i hästhage. Oskygg varg som stått kvar trots att en person närmat sig den, personen avvek när 40 meter återstod mellan vargen och denne. Vargar följer efter boende som är ute och går med hunden. Håller ett avstånd på cirka 30–50 meter.”

 

Låter sig inte skrämmas

Vidare skriver kommunen att ”Länsstyrelsen har varit på plats vid ett flertal tillfällen vilket indikerar att de vargobservationer som gjorts bekräftar en varg med onaturligt beteende. Boende i området har försökt gå mot vargen för att skrämma den vilket har misslyckats. Med risk för allmän hälsa och säkerhet har försöken avbrutits.”

Nytt vargpar i licensjagat område: ”Tecken på oönskat beteende”

Ovanåkers kommun anser att att de vargar som uppträder på detta sätt har ett onaturligt beteende och att de därmed negativt påverkar människors vardag. ”Vår bedömning är att den samlade bilden av närgångna vargar i området utgör skäl för skyddsjakt. I området vistas barn, äldre och tamdjur”, skriver Ovanåkers kommun i sin skyddsjaktsansökan.

 

Ännu en ansökan

Under tisdagen har ytterligare en ansökan om skyddsjakt på vargparet, plus ytterligare en varg, lämnats. Sammanlagt den femte ansökan på vargarna den senaste veckan.

Den här gången är det en djurägare i Bollnäs kommun som vill att tre vargar i avlivas: ”Dom går i mina hästhagar och jag vågar inte ha mina djur ute längre. Vargarna har även rört sig på gården vid stallet. Och dom jagar katterna”, skriver privatpersonen i sin ansökan.

 

Inget beslut

Länsstyrelsen i Gävleborgs län har fortfarande inte fattat något beslut om de hittills fem skyddsjaktsansökningar som lämnats in till myndigheten.
– Jag törs inte säga exakt när länsstyrelsen kommer med beslut men ansökningar om skyddsjakt ska generellt hanteras skyndsamt, det vill säga inom två veckor, skriver länsstyrelsens vilthandläggare Simon Viklund i ett mejlsvar till Svensk Jakt.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev