Foto: Olle Olsson

Jägareförbundet vill ha en snabb lösning på fjälljakten

Inför höstens småviltsjakt i Jämtlandsfjällen har det rått turbulens kring avlysningar av småviltsjakten, där historiskt stora arealer har avlysts under jaktperioden på fågel. Nu bjuder länsstyrelsen in Jägareförbundet Mitt Norrland till samtal.

Svensk Jakt Publicerad 25 september 2020 - 09:15

Det har stormat den senaste månaden kring de stora avlysningarna av småviltsjakten i Jämtland. Kritiken har inte gått länsstyrelsen i Jämtlands län förbi och nu har myndigheten bjudit in Jägareförbundet till samtal . Tiden för mötet är den 15 oktober.

Jägareförbundet kritiskt – skrivelse om fjälljakt möts med tystnad

– Även om vi anser att 15 oktober är i senaste laget om man som vi, vill få till en lösning redan i höst, är vi ändå glada att länsstyrelsen äntligen lyssnat, säger Gun Fahlander ordförande i Jägareförbundet Mitt Norrland, i ett pressmeddelande från förbundet.

Länsstyrelsen säljer jaktkort till jakt som inte får säljas

– Vi uppmanade tidigt länsstyrelsen att kalla till samråd så fort vi fick höra talas om vad som var på gång, men fick då inte den respons vi önskade, fortsätter hon.

 

Alla får plats

Jägareförbundet menar att fjällvärlden är stor nog för att småviltsjägare, älgjägare och renskötsel ska kunna samsas och förbundet har under en längre tid arbetat för att hitta lösningar på problemet. Bland annat genom att delta i träffar med både politiker, jägare och berörda samebyar. Utöver det har skrivelser lämnats in av förbundet till länsstyrelsen med skarpa förslag till förbättringar.

 

Småviltsjägare lidande

Gun Fahlander.

– Vi är kritiska till att småviltsjägarna ska behöva lida om det är andra faktorer som ställer till problem för rennäringen, säger Gun Fahlander.

Länsstyrelsen har i en debattartikel på Svenskjakt.se angett möjlighet till en effektiv och säker älgjakt för samebyarna som skäl till avlysningarna. Jägareförbundet Mitt Norrland anser att det finns plats och möjlighet att bedriva både älg- och småviltsjakt samtidigt inom en sameby. Det gäller bara att hitta formerna för det.

– Småviltsjakten behöver inte utgöra ett hinder för att jaga älg säkert. All jakt måste enligt lag bedrivas på ett säkert sätt. Oberoende om man avlyst småviltsjakten eller inte måste man följa denna regel, då det ändå kan finnas exempelvis svampplockare eller vandrare i området.

 

Dialogmöte

Enligt Jägareförbundet har länsstyrelsen meddelat att myndigheten planerar att börja hitta andra former för avlysningar och att länsstyrelsen vill ha en dialog med Jägareförbundet redan i höst för att få till en lösning till nästa år.

Länsrådet: ”Länsstyrelsen säljer ingen jakt – däremot upplåter vi jakträtt”

Jägareförbundet vill komma tillrätta med problemet – helst redan nu i höst. Det handlar, enligt förbundet, bland annat om att ha större flexibilitet för att kunna avlysa med större precision, samt att följa upp och utvärdera liggande avlysningar så de kan hävas när behov inte längre föreligger.

Småviltjägarna utestängda av länsstyrelsens avlysningar

– Vi ställer oss positiva till detta och uppskattar att vi kommer att finnas med under arbetets gång. Vi kommer fortsätta att arbeta aktivt för att få till en lösning redan i höst och bevaka att länsstyrelsen följer upp behovet av avlysningar, säger Gun Fahlander i Jägareförbundet Mitt Norrlands pressmeddelande.

Kul att du vill följa !

För att följa artiklar måste du vara medlem och inloggad på svenskjakt.se.

Om du är medlem, logga in och följ de ämnen du tycker är intressanta.

Är du inte medlem är du välkommen att teckna ett medlemskap här.

Senaste nytt

Mest läst

Senaste från Annonstorget

Samtidigt på JaktPlay

Mina artiklar

Läs Svensk Jakts dagliga nyhetsbrev